Először sikerült felvételt készíteni két palackorrú delfin beszélgetéséről. Yasha és Yana diskurzusát a víz alatt rögzítették, ahol a delfinek mondanivalóját impulzusokból és sípoló hangokból alkotott szavakra bontották le.

 

A delfinek felváltva beszélgettek

 

A delfinek hasonló módon kommunikálnak egymással, mint az emberek – derült ki egy ukrán kutatásból, mely során egy víz alatti akusztikus rögzítővel vették fel a tudósok az első “delfin-beszélgetést”.

 

Az eredmény megható részleteket rejtett: nem csak az derült ki, hogy tagoltan, szavak segítségével kommunikálnak, de a diskurzus során kifinomultságuk is megcsillant: felváltva beszélgettek.

 hirdetes_300x300  

 

“Ez az információcsere lényegében két ember beszélgetéséhez hasonlítható” – mondta Dr. Vyacheslav Ryabov, a kutatás vezetője. Szerinte a delfinek olyan kifinomult nyelvet alkottak, amely az emberek közti kommunikációhoz hasonlóan kiismerhető nyelvi szabályokra épül. Ezt magas intelligenciaszintjüknek és tudatosságuknak köszönhetik.

 

nevtelen
Forrás: Twitter

 

Beszélgetés, testbeszéd és szituációs szerepek

 

A delfinek számos hangot és vokalizációt használnak, valamint fizikai érintkezést és testtartást, hogy közöljék az érzelmi és fizikai állapotukat. Szintén képesek megtanulni olvasni egymás viselkedését és jeleit, koordinálják tudják számos tevékenységüket, például táplálkozás vagy együtt úszás során.

 

Forrás: Sky News/hirado.hu

Nyitókép: tudomany.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!