November 14-én olyan szuperholdat lehet megcsodálni, ami az elmúlt 68 évben nem volt, és a következő 18 esztendőben sem lesz – írja a hvg.hu.

 

A szupehold jelensége nem olyan ritka, idén egyszer már lehetett látni, és még kétszer megismétlődik a jelenség, de a november 14-ei rekord közeli lesz: a Hold 42 280 km-rel közelebb lesz a Földhöz, mint a Hold pályájának a bolygónktól legtávolabbi pontja. Ilyen közel 1948 januárja óta nem volt hozzánk az égitest – számolt be a NASA.

 

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor közel 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton.

 

 hirdetes_810x300  

A rekord közeli szuperholdat érdemes lesz megfigyelni, hiszen amellett, hogy 68 éve nem lehett látni ilyet, a következő 18 esztendőben sem lesz erre lehetőség, legközelebb ugyanis 2034 november 25-én lesz ilyen közel a Hold. November 14-én magyar idő szerint 14 óra 52 perckor lesz hozzánk legközelebb.

 

A másik idei szuperholdra december 14-én kerül sor, de az már messzebb lesz, mint a novemberi, ráadásul az egyébként igen látványos Geminida meteorrajt is láthatatlanná teszi.

 

hvg.hu
kép: huffpost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!