A Magyarhoni Földtani Társulat a Földtudományi Civil Közösség társegyesületeinek közreműködésével idén is megrendezte a „Földtudományos Forgatag” című interaktív geokiállítást és vásárt.

 

dsc_7031
Forgatagi részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény házigazdája a Magyar Természettudományi Múzeum volt, támogatói a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet valamint az Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja voltak. Az idén sorrendben második alkalommal  hirdették meg és mutatták be az „Év ásványát”, az „Év ősmaradványát” és első alkalommal az „Év nyersanyagát”.

 

A kétnapos rendezvényen közel harminc földtudományi kutatással foglalkozó kutató intézet, természettudományi gyűjtemény, felsőoktatási intézmény és vállalat mutatta be a földtudományokkal kapcsolatos eredményeit, értékeit, tudományos és társadalmi jelentőségét. Játékok, foglalkozások sora várta a gyerekeket és szüleiket. Volt geojátszóház, kőkirakó, aranymosás, vízkóstoló, ősmaradvány festés, kősimogató, Medvekutya hárompróba az Ipolytarnóci Látogatóközpont rendezésében, stb.

 hirdetes_810x300  

 

dsc_7030
Bal oldal a hordozható planetárium. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem kellett unatkozniuk a nagyobbaknak sem, akiket filmvetítések, ismeretterjesztő előadások várták. A látogatók megismerkedhettek az ásványkincsekkel, a vulkánok működésével, az őslények világával, a különböző geológiai és természeti folyamatokkal, az energiahordozókkal és szerepükkel, egy hordozható planetárium segítségével a csillagok világával és sok egyéb érdekességgel.

 

dsc_6912
A rendezvény részeként a legjobb fotók is bemutatásra kerültek. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvényen a magyarországi geoparkok is részt vettek, közöttük a Novohrad-Nógrád Geopark, mely ily módon a rendezvény egyedüli határon túli képviselője volt.

 

dsc_6876
A Novohrad-Nógrád Geopark standja. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_6858
Medzihradszky Zsófia. Felvétel: Puntigán József.

 

A résztvevőket és látogatókat a házigazda Magyar Természettudományi Múzeum nevében Dr. Medzihradszky Zsófia, Általános és közművelődési főigazgató helyettes köszöntötte. A rendezvényt Dr. Baksa Csaba, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke nyitotta meg, aki ezt követően a gondolatait is megosztotta a Körkép.sk olvasóival.

 

dsc_6866
Megnyitó. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_6862
Dr. Baksa Csaba. Felvétel: Puntigán József.

 

Összefoglalnád a Forgatag történetét a kezdetektől a napjainkig?

 

A Földtudományi Forgatagot  a Magyarhoni Földtani Társulat  és más szakmai egyesületek 2008-ban alapították, mint programot  Abból az indíttatásból, hogy az ENSZ meghirdette a Föld évét, melynek keretében számos rendezvényt tartottunk szerte az országban. Nemcsak a tudományos egyesületek, de az állami intézmények és további szervezetek is.

 

dsc_6936
Baksa Csaba. Felvétel: Puntigán József.

 

Ekkor határoztuk el, hogy a szakterületünk, hivatásunk megismertetése érdekében a társadalom felé egy jó értelemben vett propagandát próbálunk kifejteni, aminek az egyik lehetősége, egy interaktív, bemutatkozó kiállításszerű  rendezvény.  Ezen minden társegyesület, tehát nemcsak a geológusok, hanem a geofizikusok, a hidrogeológusok, a földrajztudományok művelői, meteorológusok és sok egyéb szakma részvételével széles körben tudtuk bemutatni a földtudományok szépségeit, eredményeit és a küldetésüket.

 

dsc_6877
Főszerepben az ipolytarnóci medvekutya. Felvétel: Puntigán József.

 

A Forgatagot 2008 óta az idén 8-ik alkalommal tartjuk meg, most a Ludovika téren a Magyar Természettudományi Múzeumban. Ott, ahol valamikor 8 évvel ezelőtt elkezdtük! Azt követően megtartottuk egyszer Miskolcon, háromszor Budapesten a Magyar Földtani Intézetben, s most már sorrendben harmadik alkalommal újra itt, a Természettudományi Múzeumban. Úgy néz ki, hogy jövőre is itt fogjuk megtartani. Bizonyosra veszem, hogy a geoforgatag megélni a 10 éves évfordulóját is.

 

dsc_6982
Így alakulnak ki a barlangok … Felvétel: Puntigán József.

 

Kapcsolódva egyéb mozgalmakhoz,  elindítottatok egy mozgalmat is, melyben földtani értékeket emeltek ki.

 

Igen, így van. Ez egy új kezdeményezés. Palotás Klára kolléganőnk tavaly javasolta, hogy indítsunk egy mozgalmat annak érdekében, hogy ne csak az év madara, az év hüllője, állata, fája, virágja legyen meghirdetve, ami régóta honos mozgalom Magyarországon, hanem legyen az év ásványa, ősmaradványa is. Ezt azután kiegészítettük az év ásványi nyersanyagával, ami az egész társadalom számára hasznosítható anyagok versenyét jelenti.

 

dsc_6870
2017 ősmaradvánbya a barlangi medve. Felvétel: Puntigán József.

 

A kategóriákat először 2016-ban szavaztattuk meg. A Perlit nyert, mint ásványi nyersanyag, az őslények között a numulites, azaz Szt. László pénze, az ásványok között pedig a gránát. Ez is egy ásványcsoport, de vannak nagyon szép ékkőminőségű példányai is, pl. a magyar Szent Koronán is gránátokkal van kirakva a díszítmények egy része.

 

A mozgalom  folytatódott, 2017-re hirdettük meg három kategóriában. Az ásványok között a kvarc nyert, az őslények között a barlangi medve, a nyersanyagok között pedig a zeolit. Személyesen azért örülök ezeknek, mert mindegyikük olyan választékból került ki győztesen, amelyik Magyarországon is előfordul. Ez tavaly is és az idén is így volt. A perlit is és zeolit is fontos termék Magyarországon.

 

dsc_6979
Ásványok minden mennyiségben. Felvétel: Puntigán József.

Határon túlról érkezve nekem kicsit hiányoznak a határon túli résztvevők. Számoltok a rendezvény ilyen szintű bővítésével?

 

Nagyon köszönöm az ötletet, én Kárpát-medencében gondolkozom mindig. Tehát nekem nagyon fontosak a kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, erdélyi magyarok, ugyanúgy, mint a határokon belüliek. De most is 30 kiállítónk van, aminek az összehozása borzasztó nagy megterhelést jelent szervezésileg. De ahogyan a tudományos egyesületek is, igyekszem a Kárpát-medencén belül megállapodásokat kötni és kapcsolatokat kiépíteni.

 

Ez a rendezvény egy jó kitörési lehetőség és a 10 éves évfordulóra lehet, hogy meg is tudjuk csinálni. Hozunk ide szélesebb körből kiállítókat bemutatkozásra, intézményeket, egyetemeket.  Az volna az igazi, ha földtudományokkal foglalkozó kárpát-medencei kutatóhely  és szakember megjelenhetne itt egy közös megjelenésen.

 

dsc_7009
A Novohrad-Nógrád Geoparkot Prakfalvy Péter mutatta be. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_7011
Prakfalvy Péter. Felvétel: Puntigán József.

 

Ugyanúgy, ahogyan ez a HUNGEO-n is van. Ez egy másik nagy rendezvényünk, amely a világban élő, dolgozó, de magyar származású földtudományi szakembert foglalja majd össze. Ezt jövőre Pécsett fogjuk megszervezni. Két évvel ezelőtt Debrecenben volt. Ezen a rendezvény 100-120 regisztrált tag szokott részt venni Ausztráliától Kanadán keresztül Brazíliáig.

 

Olyan magyar szakemberek, akik külföldön hírnevet szereztek maguknak de mégis eljönnek ide Magyarországra, hogy egy-egy előadással, részvételükkel támogassák a mi törekvéseinket.nUgyanezt meg lehet csinálni a Földtudományi Forgataggal is. Bízom abban, hogy előre tudunk ebben lépni.

 

dsc_6988
Számos standon kapott fontos szerepet a mikroszkóp. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_6909
Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_6890
Nem hiányoztak az őslények sem …. Felvétel: Puntigán József.

 

Maradva Szlovákiában, van élő kapcsolatotok a Szlovák Földtudományi Intézettel?

 

A szlovákokkal úgy van kapcsolatunk, hogy, amikor néhány évvel ezelőtt a Magyarhoni Földtani Társulat megalakulásának kapcsán a Losonc mellett Videfalván voltunk, akkor a Szlovák Mineralógiai Társaságtól és a Szlovák Földtani Társulattól  is ott volt az elnök és az alelnök.

 

Nagyon kellemes beszélgetést folytattunk és abban maradtunk, hogy ezt majd folytatni fogjuk. Később a Földtani Társulat egyik megalapítója Kubinyi Ferenc szobrának felavatásán Salgótarjánban jelen volt Német Zoltán a Szlovák Földtani Társulat alelnöke. Vele is nagyon kellemes beszélgetést folytattunk ésmmegígértük egymásnak az együttműködést.  Sajnos azóta sokkal több nem történt, de legalább kinyitottunk egy ajtót.

 

dsc_6995
Felvétel: Puntigán József.

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!