Francis Fukuyama, a Stanford University professzora, aki „A történelem vége és az utolsó ember” című művében (1992) a nyugati típusú liberális demokráciát nevezte meg a legfeljettebb politikai berendezkedésként, most azt állítja, hogy Donald Trump elnöksége a második világháború utáni globális rend összeomlásának hírnöke lehet – írja a The Wall Street Journal, aki interjút készített a neves professzorral.

 

Fukuyama mind politikai mind gazdasági értelemben véve nacionalistának tartja Trumpot, aki nem vevő az 1940-es évek után kötött nemzetközi együttműködési megállapodásokra, és kétségbe vonja például a NATO-ban vállalat amerikai szerepvállalás illetve Japán és Dél-Korea szövetségének fontosságát.

 

Ez nem lenne gond, ha

 

 hirdetes_810x300  

Mindez nem lenne olyan veszélyes – mondja Fukuyama – ha nem volna geopolitikai játékban egy Oroszország és egy Kína is, és ha ez a két ország nem lenne igencsak dühös azért, mert az elmúlt öt évben az Egyesült Államok szövetségi rendszere tartja őket sakkban – területi igényeik ellenére.

 

Fukuyama szerint a jelenlegi világrend azért került veszélybe, mert a populista nacionalista vezetők eleve nem hisznek a nemzetek feletti intézményekben, mint amilyenek a Bretton Woods-i intézmények vagy a katonai szövetségek, és ezért nem is támogatják azokat.

 

Vajúdó világ

 

A szerkezeti és hivatali intézmények, amelyekre eddig rá voltunk szorulva, gyengülni kezdenek, és helyükbe a nacionalista vezetők által támogatott hálózatok lépnek, amelyekben a tagok kölcsönösen segítik egymást.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a világ nem süllyedhet-e újra egy kereskedelmi és valutaháborúba a nemzetközi rend meggyengülése miatt, amelyek aztán globális konfliktusokhoz vezetnek a jövőben, azt válaszolta, hogy ennek politikai szempontból van valószínűsége: Ahol nem tetszik a rendszer, és nem fogadjuk el, ott lehet tárgyalni. Ezzel azonban csökken a számonkérhetőség és nőhet a protekcionizmus.

 

Körkép.sk

Nyitókép: wsj.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!