Amikor Albert Einstein megalkotta híres relativitás-elméletét, azt arra építette, hogy a fény sebessége mindig ugyanaz marad.

 

A kutatók azonban úgy vélik, hogy a sok éves fizikai kutatások által alátámasztott elmélet a fény sebességének állandóságáról nem feltétlenül igaz. Néhány tudós elérkezetnek látja az időt, hogy kétségbe vonja az egyelőre csak matematikailag bebizonyított tézist.

 

Einsteint elmélete szerint a fény a légüres térben állandó sebességgel halad. Az elgondolást többek között a kozmológusok is felhasználták arra, hogy meghatározzák az univerzum korát, és hogy kikövetkeztessék, mi is történhetett a Nagy Bumm idején.

 

 hirdetes_300x300  

De ha a fény állandó sebességgel halad, akkor még nem telhetett el elég idő ahhoz, hogy a fotonok elérjék „látható” univerzum határait. Ezt a paradoxont a tudósok Horizont-problémaként emlegetik. A tudósok úgy próbálják meg feloldani az ellentmondást, hogy feltételezték, az űr egyes részeiben gyorsabban haladt a fény, mint másokban.

 

 

Ha ez igaz, akkor ez a változékonyság nyomot hagyott az univerzumban a Nagy Bummból hátramaradt kozmikus mikrohullámú sugárzás formájában. Ezeket a tüneteket műholdak segítségével vizsgálják. Ha igazolást nyer az elmélet, az megköveteli majd  Einstein elméletének – legalábbis – újragondolását.

 

„Az ötlet, hogy a fénysebesség is változhat, radikálisnak tűnt (…). De ha ez igaz, az azt jelenti, hogy a természet törvényei nem mindig konstansok, mint manapság”.

 

mondta a kutatásban részt vevő egyik tudós.

 

;

 

Dailymail.co.uk

Nyitókép: Dailymail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!