Nanotechnológia, nanoelektronika, két olyan kulcsfontosságú alaptechnológia, amelyek az európai versenyképesség motorjai lehetnek a jövőben. Milyen potenciál rejlik ebben az iparágban és milyen lehetőségeket ragadhatnak meg a vállalkozók, hogy üzleti sikereket érjenek el? Ez volt a témája a Pozsonyban megrendezett európai Kis és Középvállalkozások közgyűlésének.

 

A világon egyedülálló technológia született meg Kassán

 

Egy kassai cég mágneses fonalakat gyárt, amelyek átmérője mindössze 0.03 milliméter. Ezek a világon a legkisebb érzékelők. Elpusztíthatatlanok, ellenállnak a legextrémebb hőmérsékletnek is. -273 és 600 Celsius fok között bármit kibírnak. Bármilyen iparágban felhasználhatóak, az építőiparban, a közlekedésben, az informatikában, az orvosi eszközökben, ahol forradalmi újításokat is hozhatnak.

 

 hirdetes_400x285  
 Rastislav Varga a fonalak feltalálója szerint az egyik probléma, amit a jelenlegi technológia mellett még nem lehet megoldani, hogy a koponya implantátumokkal nem lehet hőmérsékletet és belső nyomást érzékelni. Ha azonban mikrodrótokat építünk bele és egy endoszkópot, akkor ez már működhet.

 

Rastislav 20 év alatt tudott csak befeketetőt találni, hogy a piacra dobhassa ezt a technológiát. Az volt számára a legnagyobb kihívás, hogy egy kis – és középvállalkozást találjon, ami fantáziát lát ebben.
Egy gramm vasból, ami 16 eurócentbe kerül 100 ezer szenzort tudnak előállítani 10 perc alatt. Rastislav Varga vállalkozásának többek között az Európai Bizottság által indított projekt segített abban, hogy üzleti partnereket találjon.

 

euronews

Nyitókép: euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!