A korábban feltételezettnél jóval hosszabb lehetett az egyes dinoszauruszok költési ideje: a fejlődő állatok akár 3–6 hónapig is a tojásban maradhattak. Ezeknek a dinoszauruszoknak a kelési ideje így inkább a hüllőkére hasonlíthatott, mint a madarakéra.

 

Modern módszerekkel vizsgálták a megkövesedett embriókat

 

A szakértők feltételezése szerint ez szerepet játszhatott a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti tömeges kihalásában. A hosszú fejlődési időszak ugyanis befolyásolhatta a dinoszauruszok azon képességét, hogy a madarak és emlősök populációjához hasonlóan újra megerősödjenek.

 

  hirdetes_300x300   

Eddig azt feltételezték, hogy a dinoszauruszok hasonlóan rövid ideig fejlődtek a tojásokban, mint ma élő rokonaik, a madarak, amelyeknek költési ideje 11–85 nap.

 

Gregory Erickson, a Tallahassee-i Floridai Állami Egyetem kutatója és munkatársai két dinoszauruszfaj megkövesedett embrióit vizsgálta modern módszerekkel, CT-szkennerekkel és nagy felbontású mikroszkópokkal. Eközben elsősorban az úgynevezett Ebner-vonalakra, a fogak fejlődése során keletkező lerakódási vonalakra koncentráltak.

 

„Olyanok, mint az évgyűrűk, de ezek naponta keletkeznek. Így egyértelműen megszámolhatjuk őket, hogy lássuk, milyen hosszan fejlődött ki a dinoszaurusz”

 

mondta Erikson.

 

14_143_341_4958837147092208
Fotó: partymenu.sk

 

Kár, hogy kevés a jó állapotban megmaradt dinótojás

 

Eszerint a vizsgált, kifejlődve disznóméretű Protoceratops embriója három hónapos volt. A 194 grammos, megkövesedett tojást a Góbi-sivatagban találták. A Hypacrosaurus nevű faj vizsgált embriója viszont már hat hónapos volt. A kacsacsőrű dinoszaurusz tojása négy kilogrammos volt, erre a kanadai Albertában bukkantak kutatók.

 

Ez a munka jó példa arra, hogyan alkalmazhatók újszerű technikák és új ötletek egy régi probléma megoldására” – mondta Mark Norell, az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa, a témában a Proceedings című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. A szakértők kifejtették: csak azt sajnálják, hogy nem állt rendelkezésükre összehasonlításként egy a madarakra jobban hasonlító dinoszaurusz embriója.

 

A dinoszauruszok fejlődéséről a fiatalkoruktól a kifejlettségig tartó időszakból sok információ áll a kutatók rendelkezésére, a tojásban eltöltött időről azonban, amely nagy jelentőségű a fejlődés szempontjából, viszonylag keveset tudni. A jó állapotban megmaradt dinoszaurusztojások ugyanis nagyon ritkák.

 

Forrás: DenníkN.sk/MTI

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!