Békés, vöröses színben pompázó világként láthatjuk a napokban felfedezett új naprendszeren túli bolygók egyikét, a TRAPPIST-1d-t, hála az amerikai űrügynökség videójának.

 

Hatalmas tudományos szenzációként robbant a köztudatba a NASA legutóbbi bejelentése, amely szerint hét Föld nagyságú bolygó kering egy 39 fényévre fekvő naprendszerben.

 

Nem embernek való vidék

 

 hirdetes_810x300  

Bár a rendszer kétségtelenül csábító az idegen élet keresése szempontjából, több tényező is valószínűtlenné teszi, hogy az általunk ismert létformák kibírnák e bolygókon uralkodó mostoha viszonyokat. Az egyik probléma, hogy a planétáknak csupán az egyik oldalát éri a csillag fénye a közelség miatt kialakuló kötött tengelyforgás miatt.Ennek következtében az egyik oldalon örök nappal és forróság, a másikon véget nem érő éjszaka és zord hideg uralkodhat.

 

 

Körülnézhetünk a TRAPPIST-1d-n

 

A NASA által készített videóban persze nem érzékelünk ebből semmit, sőt, egy romantikus, vöröses színben tündöklő, már-már festői tájkép tárul a szemünk elé. A TRAPPISt-1d egy hajszálnyit kívül esik a lakhatósági zónán, így kevéssé valószínű, hogy folyékony vizet találnánk rajta, ez azonban mit sem csorbít a lélegzetelállító látványon.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: Sci-News.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!