A földi élet eddigi legidősebb bizonyítékát fedezték fel az University College, London kutatói Kanadában. A baktériummaradványok korát 3,77 és 4,28 milliárd évre teszik.

 

A mikroorganizmusok nagy szenzációt keltő kövületeire Quebec tartományban bukkantak rá egy geológiai lelőhelyen, ahol a világ legidősebb ismert üledékes kőzetrétegeit vizsgálták. A kutatók úgy vélik, hogy négy milliárd évvel ezelőtt a hematitból álló, legalább 60 fok hőmérsékletű kürtőrendszerekben lehetett az eddigi legidősebb ismert földi életforma élőhelye.

 

„Mivel ezeknek a kőzeteknek a kora 4,28 milliárd évre tehető, az élet egy nagyon korai formájáról beszélhetünk, ami nagyon kevéssel az óceánok 4,4 milliárd évvel ezelőtti kialakulása után jelent meg”

 

mondta Matthew Dodd, a kutatásról készült tanulmány főszerzője.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: NYtimes.com

 

Vasoxidáló baktériumok még ma is léteznek a földön, vagyis az új lelet ezeknek az élőlényeknek a kivételes sikerességét is bizonyítja: legalább 3,8 milliárd éve vannak jelen a Földön, és túlélték a nagy kihalásokat.

 

A kutatók szerint az új felfedezés alátámasztja azokat az elképzeléseket, miszerint az élet a Föld korai éveiben hirtelen jelent meg és gyorsan indult fejlődésnek, a bolygó megszületését követő 100-200 millió évben.

 

Az élet legidősebb bizonyítékaként korábban számon tartott kövület egyébként 3,46 milliárd éves volt, és ez alapján azt feltételezték, hogy az élet valamikor 3,7 milliárd évvel ezelőtt fejlődött ki – ezt most megcáfolták.

 

 

A most felfedezett baktériumtenyészetek otthonául szolgáló üledékes kőzetszerkezetek, a sztromatolitok nyomai jó eséllyel megtalálhatóak a Naprendszer olyan égitestjein is, ahol korábban nagy valószínűséggel víz volt. A tudósok ilyen égitestnek tartják a Marsot és az Európát (a Jupiter holdját) is.

 

„Ha megvizsgálnánk [a Marson] az idős üledékes kőzeteket, de nem találjuk nyomát életnek, ez elkerülhetetlenül azt jelentené, hogy a Föld rendkívül kivételes helyzetben van, és valamilyen oknál fogva csak itt alakulhatott ki az élet”

 

magyarázta Dodd.

 

Körkép.sk, TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!