A Napból érkező geomágneses tevékenységnek köszönhetően Szlovákiai területén is láthatóvá válhat a sarki fény az elkövetkező napokban, pontosabban március 27. és március 30. között.

 

A jelenség megfigyelésének valószínűsége 30-40 százalék, ami aránylag magas szám. Egyes modellek 25-30 százalék körülire teszik az erős sarki fény észlelésének lehetőségét az ország felett. A legjobb terület erre a városoktól távolabb eső, sötét terület. A sarki fény az északi égbolton jelenik meg. Amennyiben a horizont felett szokatlan, halvány vöröses árnyalatok jelennek meg, azok a sarki fényből származnak.

 

Az északi sark feletti aktivitás jelenleg. Kép: imeteo.sk

 

Általában 10-20 percig tart, és többször is előfordulhat. Türelmesnek kell hozzá lenni. Az ilyen jelenség két-három évente fordul elő térségünkben.

 hirdetes_400x285  

 

sarki fény (idegen szóval aurora borealis) kialakulása a Napból származó töltött részecskékkel áll szoros összefüggésben. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az őket, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba.

 

Fényszennyezés, avagy a sarki fény észlelésének legideálisabb területei a térkép fekete területei. Kép: imeteo.sk

 

A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek. A jelenség leggyakrabban 100 km körüli magasságban figyelhető meg.

 

imeteo.sk/idokep.hu

 

Nyitókép: meteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!