Páratlan mozaikokra bukkantak egy iskola felépítése során Franciaországban, a lelet megtalálása után meginduló feltárás során pedig egy rég eltűntnek hitt római városra bukkantak francia régészek.

 

Négyezer négyzetméteres területen a római köztársaság korától egészen a késő ókorig találtak tárgyi leleteket a szakemberek – számolt be a régészeti szenzációról az IFL Science nevű tudományos portál.

 

Sokáig csak egy Nimes mellett talált kőtábláról tudták a szakemberek, hogy létezett az Ucetia nevű város, de minden egyértelmű lett, mikor az építkezés közben talált pár mozaikdarab és épületfal-részlet után a Megelőző Régészeti Kutatások Francia Nemzeti Intézete (INRAP) feltáró munkákba kezdett.

 

 hirdetes_400x285  
Fotó: Denis Gliksman/INRAP

 

Különleges mozaikot rejtett a föld

 

A leletek közül kiemelkedik egy 250 négyzetméteres épület, ami valaha egy középület lehetett, legalábbis a széles kőlapokkal odavezetett út miatt gondolják ezt. Egy hatalmas mozaikot is találtak itt, amelyen különféle állatok is szerepeltek, ez pedig a lelet különlegességét adja, hiszen az ehhez hasonló mozaikok előtt mintegy 200 évvel előbb készülhetett el.

 

Fotó: Denis Gliksman/INRAP

 

Magát az épületet az időszámítás utáni 1. század vége felé rombolhatták le az elsődleges vizsgálatok szerint.

 

Fotó: Denis Gliksman/INRAP

 

A helyszíni lelet gazdagságát az is mutathatja, hogy egy polgári házban is találtak egy különleges mozaikot, ez pedig a kutatók szerint megerősíti azt a feltételezésüket, hogy hosszú évek munkája áll még előttük.

 

Forrás: iflsience.com

Nyitókép: Denis Gliksman/INRAP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!