Többségünk naponta számos alkalommal ránéz a facebookos hírfolyamára, még akkor is, ha ritkán lájkol vagy osztogat meg különféle tartalmakat. A közösségi média robbanása után persze gyorsan felmerült a kérdés, hogy az újfajta kapcsolattartási módszer milyen pozitív és negatív hatásokat fejthet ki a felhasználókra.

 

A kérdéskör csak hosszú távú és sokrétű kutatással térképezhető fel, de a napokban a kirakós újabb darabja vált ismertté. A Kaliforniai Egyetem 2013-2015 között 5208 amerikai facebookozó bevonásával elvégzett kutatása szerint a szolgáltatás használata komoly negatív hatást fejthet ki:

 

a lájkolások, a linkek lekattintása, továbbá az állapotfrissítések számának 1 százalékos emelkedése 5-8 százalékkal csökkentette a résztvevők mentális egészségi indexét.

 

A kutatók azt is kimutatták, hogy a barátokkal való személyes találkozók ezzel ellentétes hatást váltottak ki, hasonló arányban fejtettek ki pozitív hatást a résztvevők közérzetére. Nagyon leegyszerűsítve: ha rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, vagy csak el szeretnénk kerülni ezt az állapotot,  akkor csökkentsük minimumra a Facebookozást, és maximalizáljuk a családunk és a barátaink körében eltöltött idő mennyiségét.

 

 hirdetes_810x300  

Origo.hu
kép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!