A világ 10 különböző pontján lévő rádióteleszkópot hangoltak össze a kutatók, hogy lefotózzák azt, amit még sosem láthatott az ember. 

 

Az első eredmények 2017 végén, vagy 2018 elején várhatóak

 

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogyan is nézhet ki egy fekete lyuk. A világegyetem legfurcsább képződményeinek tartott objektumok olyan erős gravitációs mezővel bírnak, hogy még a fény sem tud kiszabadulni belőlük. Nemrég azonban egy olyan teleszkóphálózatot hoztak létre, amely képes volt lefényképezni a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyukat.

 

 hirdetes_810x300  

Universe Today beszámolója szerint az Eseményhorizont Teleszkóp nevű rendszerbe tíz, a világ különböző pontjain elhelyezkedő rádióteleszkópot kötöttek be, amelyek mozgását a legpontosabb atomórával hozták szinkronba.

 

Fotó: Universe Today

 

A kutatók szerint a fekete lyukhoz azért kell ilyen speciális hálózat, mert egy hagyományos teleszkóppal nem lehet az eseményhorizont mögé látni. A fekete lyuk peremén ugyanis annyira felforrósodnak a gázok, hogy a fényük eltakarja magát az objektumot. A szakemberek viszont azt remélik, hogy a szoftveres elemzések segítségével végre a 20 millió km széles eseményhorizont mögé is beláthatnak.

 

A Sagittarius A* nagyjából 25 ezer fényévre van tőlünk, így a rendszernek komoly teljesítményt kellett nyújtania, hogy pontos legyen az eredmény. A „fotózás” április 5. és 11. között megtörtént, az adatokat most küldik át az MIT Haystack-obszervatóriumába, ahol szuperszámítógépek elemzik és alakítják képpé őket. Az adatok feldolgozása miatt az első eredmények csak 2017 végén, vagy 2018 elején várhatóak.

 

Forrás: universetoday.com/hvg.hu

Nyitókép: NRAO/AUI/NSF

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!