Újabb szuperföldet fedeztek fel egy „közeli”, nagyjából 39 fényévre található törpecsillagnál. A bolygó a lakhatósági zónában kering, így nem kizárt, hogy folyékony víz lehet a felszínén.

 

Az új szuperföldet LHS 1140b névvel illetik a szakemberek. Egy vörös törpecsillag körül kering a Cet csillagképben. Habár az LHS 1140b tízszer közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz, csupán feleannyi fényt kap, mint szülőbolygónk. Pozícióját tekintve a lakhatósági zóna közepén foglal helyet, ami elméletben lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét az égitesten.

 

 „Az elmúlt tíz év egyik legizgalmasabb felfedezése”

 

 hirdetes_300x300  

Ez a legizgalmasabb exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó – a szerk.), amit az elmúlt tíz évben láttam” – írta a kiadott sajtóközleményben Jason Dittmann, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója. „Nem is remélhetnénk ideálisabb célpontot a Földön kívüli élet kereséséhez” – tette hozzá a szakértő.

 

Így kerülhetett víz a bolygóra

 

Az LHS 1140b méretét tekintve vélhetően egy méretesebb kőzetbolygó. A kutatók úgy vélik, felszínén évmilliókig hatalmas magmaóceán létezhetett. Idővel a csillag működése egy nyugalmasabb fázisba lépett, ennek eredményeként pedig a forró, olvadt állapotú felszín is hűlni kezdhetett. A folyamat kigázosodást idézhetett elő, amivel nagy mennyiségű vízgőz kerülhetett az atmoszférába (ha van neki). Ezt követően a vízgőzzel telített légkörből esőzések formájában már folyékony víz kerülhetett a bolygó felszínére.

 

Ezek alapján az LHS 1140b életkora legalább ötmilliárd év lehet. Átmérője 1,4-szer nagyobb a Földénél – körülbelül 18 ezer kilométer. Tömege hétszerese szülőbolygónkénak, és így sokkal sűrűbb is, ami arra utal, hogy tömör vasmaggal rendelkező kőzetbolygóról van szó.

 

Forrás: nature.com/origo.hu

Nyitókép: M. Weiss/CfA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!