Gigantikus napkitörést figyelt meg a NASA több mint 20 órán keresztül. A nem mindennapi jelenségről videót is készített, ám egyúttal figyelmeztetést is adtak ki, miszerint hétfőtől szerdáig mágneses viharok alakulhatnak ki, ezek pedig világszerte okozhatnak áramkimaradásokat.

 

A NASA most először figyelt meg egy napkitörést ilyen hosszan, ráadásul nagyon tiszta felvételt sikerült készíteni róla.

 

A nap felszínén megjelent „hasadékon” keresztül nagy sebességű napszél távozott a Föld irányába. A napszél elektromos töltéssel rendelkező részecskéktől áll, amelyek eltorzítják bolygónk mágneses mezejét, amely megvéd minket a napszéltől. A részecskék egy része a pólusoknál, ahol a leggyengébb a mágneses mező, mégis bejut a légkörbe, és ott látványos fényjelenségeket okoz – ez a sarki fény.

 

 hirdetes_400x285  

A jelenséget mágneses viharok kísérhetik, amelyek kihathatnak az elektronikus eszközökre a föld egész területén. A kommunikációs eszközök, a repülőgépek a legveszélyeztetettebbek.

 

 

1989-ben egy napkitörés kisütötte a kanadai Hydro-Québec nevű áramszolgáltató hálózatát, több mint hatmillió ember maradt áram nélkül majdnem 10 órára.

 

A sarki fény változatos és gyönyörű égi jelenség. Szlovákiaból csak rendkívül ritkán lehet látni. Foró: Pinterest.com

 

dailymail.co.uk

Nyitókép: topnews.ae

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!