A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), valamint a Zürichben található Szövetségi Műszaki Főiskola kutatói egymástól függetlenül új halmazállapotot fedeztek fel, vagyis inkább szintetizáltak egy eddig csak elméletben létező halmazállapotot.

 

Az új halmazállapot a szuperszilárdság, ami egyesíti a szuperfolyékony anyagok és szilárd anyagok tulajdonságait.

 

Szuperfolyékony anyagok előfordulnak a természetben is. Példaként említhetnénk a folyékony héliumot, amelynek olyan kicsi a viszkozitása, hogy a legapróbb kapillárisokba is bejut. Abszolút nulla fok közelében (-273 °C) szuperfolyékonnyá válik, amit úgy kell elképzelni, hogyha megkevernénk, akkor viszkozitás hiányában a végtelenségig körkörösen mozogna a pohárban.  1930-ban fedezték fel, a ma különösen érzékeny, nagy pontosságú műszerekben használják őket, mint spektroszkóp és a giroszkóp.

 

 hirdetes_300x300  

A tudósok már régóta kerestek olyan anyagot, ami a szuperfolyékony anyagokhoz hasonlóan sosem veszíti el mozgási energiáját, de közben szilárd állapotú. Eddig csak elméletben létezett ilyesmi, most megvalósult.

 

Egy szuperszilárd anyagból készült képzeletbeli érmét megprögetve az sosem dőlne el, a végtelenségig folytatná ugyanazt a mozgást.

 

A most felfedezett szuperszilárd anyaghoz egyelőre csak a kutatók férhetnek hozzá, kizárólag abszolút nulla fok és ultraerős vákuum segítségével tudták létrehozni.

 

 

Sputniknews.com

Nyitókép: Sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!