A közegészség javításával kapcsolatos tevékenységeket végző Royal Society for Public Health tanulmánya alapján a közösségi szolgáltatások ritkán gyakorolnak összességében pozitív hatást a fiatalok mentális egészségére.

 

A brit szervezet 14–24 éves fiatalokat szondázott meg egy kérdőívvel. A kutatásban résztvevő 1479 fő összesen 14 szempont alapján pontozta az Egyesült Királyságban legnépszerűbb közösségi szolgáltatásokat, név szerint a Facebookot, az Instagramot, a Snapchatet, a Twittert, továbbá a Youtube-ot.

 

A kutatás szerint összességében csak a Youtube esetében haladták meg a pozitívumok a negatívumokat, a többi szolgáltatás összességében mind negatív hatást gyakorolhat a fiatalok mentális egészségére. Forrás: Royal Society for Public Health

 

A résztvevőknek olyan szempontok alapján kellett pontozniuk a közösségi hálózatokat, mint például hogy a használatuk során mennyire értik meg a többi felhasználó életét, kapnak-e rajtuk lelki támogatást az ismerőseiktől, mennyire támogatja az adott platform az önkifejezésüket. Fontos kérdésnek számított, hogy a szolgáltatások milyen hatással vannak az alvásukra, meg vannak-e elégedve rajta a kinézetükkel, a használatuk kivált-e depressziót, boldogságot, vagy éppen magányosságot.

 hirdetes_300x300  

 

Az Instagram gyakorolhatja a leginkább negatív hatást a fiatalokra. Érdekes, hogy a válaszadók szerint nagyban segíti az önkifejezésüket, de közben jelentős mértékben növeli a kinézetükkel való elégedetlenséget is. Forrás: Royal Society for Public Health

 

Összességében csak a Youtube végzett pozitív eredménnyel a felmérésen, a válaszok alapján a Twitter és a Facebook már negatív hatással vannak a felhasználókra. A Snapchat, továbbá a filterezett fotós Instagram lehetnek a legveszélyesebbek a mentális egészségre.

 

Érdekes, hogy az Instagram és a Snapchat jöttek ki a mentális egészséget a leginkább negatívan befolyásolóként. Mindkét platform rendkívül fotóközpontú, és jelek szerint nem kizárható, hogy elégedetlenséget és szorongást váltanak ki a fiatalokból – kommentálta az eredményt Shirley Cramer, az RSPH ügyvezetője.

 

A részletes, angol nyelvű jelentésre kíváncsiak a szervezet weblapjáról tölthetik le a PDF-et.

 

Forrás: news.sky.com/origo.hu

Nyitókép: The Sun

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!