Az amerikai űrügynökség szerdán bemutatta 12 új, leendő asztronautáját, akiket földi orbitális pályát, illetve a mélyűrt célzó missziókra képez majd ki. Ők a 22. amerikai űrhajósosztály 1959 óta, emellett a legnépesebb, amelyet a NASA majd két évtizede kiválasztott.

A kiválasztottak között van egy kutató, aki jelenleg a Curiosity marsi felderítővel dolgozik, a SpaceX egyik mérnöke, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora és egy katonaorvos is. A NASA űrhajósalakulata jelenleg 44 aktív tagot számlál, őket Patrick Forrester vezeti. A 22. osztályt bő 18 ezer jelentkezőből választották ki iskolázottság, tapasztalat és interjúk alapján.

 

Houstonban, a NASA központjában ünnepélyes ceremóniával mutatták be azt a hét férfit és öt nőt, akik közül a nagyon kemény és évekig tartó kiképzés után várhatóan kikerülnek a Marsra lépő első űrhajósok is.

A kiválasztás azonban nem biztosítja automatikusan, hogy NASA-asztronauták lesznek, ehhez sikeresen el kell végezniük az alapkiképzési programot, ami két évig tart és augusztusban indul a Johnson Űrközpontban. A NASA közleménye szerint a kiképzést elvégzőket utána sokféle misszióra beoszthatják: többek között kísérleteket hajthatnak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), űrtaxikon utazhatnak, vagy mélyűri misszióra indulhatnak.

 hirdetes_300x300  

 

kép: nasa.gov

 

A 12 új jelölttel együtt az űrhivatal mintegy 350 űrhajósjelöltet választott ki a Mercury-7 1959-es legénysége óta.Az ügynökség egyébiránt jelenleg még fejleszti azt a hatalmas rakétát (Space Launch System), amely felszállíthatja majd az Orion kapszulát a Holdra, végül pedig a Marsra.

 

Emellett együtt dolgozik Elon Musk Space Exploration Technologies, avagy SpaceX vállalatával, illetve a Boeinggel, hogy olyan űrtaxikat hozzanak létre, amelyek a 400 kilométeres magasságban keringő ISS-re viszik fel és onnan hozzák haza a legénységeket. Az űrsiklóprogram 2011-es nyugdíjazása óta a NASA Oroszországtól függ az űrállomás elérésében.

 

Hirado.hu
kép: nasa.gov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!