Tavaly novemberben Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus azt mondta, hogy az emberiségnek ezer éve van arra, hogy elhagyja a Földet és megmeneküljön. 

 

A norvégiai Trondheimben megrendezésre kerülő tudományos és művészeti Starmus Fesztiválon azonban radikálisan megváltoztatta véleményét és mindössze 100 évet adott az emberiségnek. A fizikus úgy gondolja, hogy az emberiség megmentésének egyetlen módja az, ha egy másik bolygón tudunk letelepedni.

 

Irány a Hold!

 

 hirdetes_810x300  

Hawking összefogásra szólította fel a világ nagyhatalmait a túlélés érdekében. Szerinte a legelső lépés az lehetne, hogy ismét embert kell küldeni a Holdra, ahol közel 45 éve már nem járt senki. A kínai és az Az Európai Űrügynökség  idén áprilisban foglalkozott először azzal, hogy egy állomást építene a Holdon, ami kulcsfontosságú lehet a későbbi Mars-missziók szempontjából.

 

A NASA tervei szerint 2030-ig rendszeres küldetések indulhatnak majd a Hold felé, melyek során az asztronauták megtapasztalhatják, képesek-e hosszabb ideig túlélni egy másik égitesten, felkészültek-e a Mars meghódítására, valamit együtt tudnak-e dolgozni a robotokkal (például minták begyűjtése során). Hawking szerint azonban jobb, ha sietünk, ezért jó lenne, ha már 2025-ig sikerülne embernek elérnie a vörös bolygót. Hasonlóan gondolkodik Elon Musk, a SpaceX és a Tesla atyja is, aki a Marson kolóniát hozna létre száz éven belül.

 

 

Trump rossz döntést hozott

 

A brit tudós fontosnak tartja a klímaváltozás elleni harcot, ezért szerinte Trump minden idők legrosszabb döntését hozta meg, amikor kilépett a párizsi klímaegyezményből.  Hawking szerint a Földet a klímaváltozás és a természeti erőforrások kimerülése fenyegeti, ezért eljött az idő, hogy felfedezzünk más naprendszereket.

 

Kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint ha nem megyünk el a Földről, nincs hosszú távon jövőnk, ezért a terjeszkedés a legfontosabb, oda kell eljutnunk, ahová még senki nem ment korábban.

 

SME
kép: SITA/AP

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!