Az ágyból az autóbuszba, az autóbuszból az iskolapadba, az iskolából a kávéházba vagy egyenesen az számítógép elé, a számítógéptől pedig ismét az ágyba.

 

Az adatok kimutatták, hogy a mai serdülő gyerekek éppen olyan ülő életmódot folytatnak, mint a hatvanévesek. Az aktív fiatalságról való naiv elképzeléseket rombolja le a Preventive Medicine folyóiratban megjelent tanulmány.

 

A kutatók azokat az adatokat elemezték, amelyeket egy nemzeti felmérés során gyűjtöttek össze az amerikai lakosság egészségéről és táplálkozásáról. A felmérést 12 ezer emberen végezték el, akiknek az életkora hatéves kortól egészen 84 éves korig terjedt. A felmérésben résztvevők két éven keresztül egy olyan intelligens karkötőt hordtak, amely azt figyelte, hogy az önkéntesek éberen mennyi időt töltenek mozgással, illetve üldögéléssel.

 

 hirdetes_400x285  

A felgyűjtött adatoknak köszönhetően a tudósok rálátást szereztek arra, hogy az emberi élet során miképpen alakul az aktivitás életgörbéje. A tanulmány emellett hasznos információkkal szolgál arról is, hogy a különböző életkorokban mikor a legaktívabbak az emberek.

 

A mozgás életgörbéje

 

Beigazolódott, hogy az életkor növekedésével az emberek kevésbé aktívak. Az aktivitás általában akkor kezd el lassulni, amikor megszaporodnak a családi körüli teendők és a munka – ez általában a 35. életév körül jelentkezik. A fizikai aktivitást később az egészségügyi problémák és a krónikus megbetegedések gátolják.

 

A legaktívabbaknak általában a gyerekek tekinthetők, ám a legújabb adatok mindezt megcáfolják.

 

Fotó: pcadvisor.co.uk

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a gyerekeknek naponta legalább egy órát mérsékelt és intenzív tornázással kellene tölteniük. A tanulmányból azonban kiderül, hogy a WHO ajánlását a 6 és 11 éves fiúknak a 25, míg a lányoknak az 50 százaléka nem teljesíti.

 

A serdülőkor beköszöntével a WHO ajánlását a fiúknak a fele, míg a lányoknak a 75 százaléka nem teljesítette. Ez annyit jelent, hogy a nap folyamán még 60 percet sem voltak aktívak. A kutatás 19 éves résztvevői pedig ugyanolyan ülő életmódot folytatnak, mint a kutatásban résztvevő hatvanéves nyugdíjasok.

 

Az egyetlen korosztály, akik többet mozogtak, azok az húszévesek voltak. A serdülő korosztállyal összehasonlítva jóval aktívabbak voltak, főként a reggeli órákban. Az iskolások 14.00 órától 18.00 óráig bizonyultak a legaktívabbnak, vagyis azután, miután végeztek az iskolában.

 

Mikor kellene az embereknek tornázniuk?

 

A tanulmány szerzője, a John Hopkins Egyetem biostatikai részlegének kutatója, Vadim Zipunnikov szerint a késő délutáni időpont nem ideális a gyerekek mozgása szempontjából.

 

Fotó: food.unl.edu

 

„A fizikai aktivitás alacsony szintjének egyik fő oka az, hogy a gyerekek keveset alszanak” – mondja Zipunnikov, majd hozzáteszi, hogy a serdülő korosztály ülő életmódjára hatással lehet az is hogy a tanítás nagyon korán kezdődik. Mivel a gyerekek nem alszanak eleget, túlságosan fáradtak ahhoz, hogy aktívak legyenek.

 

Az összegyűjtött adatok alapján a kutatók azt javasolják, hogy a mozgás támogatását szolgáló programok vegyék figyelembe az egyes életkorok szükségleteit. Az elhízás elleni harcban pedig aktív reggeleket javasolnak a dolgozó embereknek, aktív délutánt az időseknek, a gyerekek számára pedig megfelelően elosztott, egész napos aktivitást.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!