Valóban volt egy 6,8-as erősségű földrengés Santa Barbarában, ahogy a robotriporter közzétette. Csak a híradásnál egy kicsit régebben – írja a HVG.

 

Egy Santa Barbarában történt, a Richter-skála szerint 6,8-as erősségű földrengésről adott hírt a Los Angeles Times automata robotújságírója a múlt héten. Egészen pontosan szerda délután 4 óra 51 perckor. A helyi lakosok viszont nem éreztek semmit. Hogy miért? Nos, talán mert az esemény bár valóban megtörtént délután 4 óra 51 perckor az év ugyanazon napján, csak éppen 1925-ben.

 

A Gizmodo beszámolója szerit a lap Quakebot nevű algoritmusa az amerikai geológia adatbázist figyeli, és az ott feltűnő adatok alapján az események bekövetkezte után pár pillanattal később már közzé is teszi a készre írt gyorshírt. A robot azonban nem hív fel senkit a helyzet visszaigazolására, és nem keres másik forrást. Így aztán, ha a Caltech által működtetett adatbázisban éppen gondozzák az archívumot, és az 1925-ös adat egy pillanatra véletlen kimegy újként élesbe, akkor bizony a robotújságíró elhiszi, hogy helyzet van.

 

 hirdetes_810x300  

A Los Angeles Times egyébként már 2014 óta alkalmazza a robotot, akinek most volt az első ilyen jellegű tévesztése. A mostani hiba egyébként nem a robotok által végzett újságírás megvalósíthatatlanságára utal, egyszerűen arra, hogy a rendszer finomhangolásra szorul.

 

HVG
kép: Buzzworthy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!