A Gerlachfalvi-csúcs tetejéről hozott kődarabok szolgálnak mintaként abban a kutatásban, melynek célja, hogy meghatározza, milyen gyorsan emelkedik a Tátra. Az utolsó hasonló földtani kutatásokra ötven évvel ezelőtt került sor.

 

A kutatás végén akár a Tátra csúcsainak eddig ismert magasságát is átírhatják.

 

Míg a turisták fölfelé megpakolva, lefelé pedig már könnyebb hátizsákkal érkeznek, a tudósoknál ez épp fordítva van.

 

 hirdetes_400x285  

Árulkodó repedések

 

Ján Madarás geológus és hegymászó elmondta, hogy a csúcsról a hegy lábáig mintegy 2-3 kilogrammnyi mintát szedtek össze, köztük gránitot. Hogy milyen gyorsan növekszik a Gerlachfalvi-csúcs és közvetve maga a Tátra is, a tudósok laboratóriumi körülmények között vizsgálják.

 

Magas-Tátra. Kép: pravda.sk

 

Mikroszkóp alatt a mintákban levő repedéseket veszik szemügyre, melyek az ásványi anyag radioaktív lebontásánál keletkeznek.

 

„Elmondható, hogy hét millió évvel ezelőtt ezek a hegyek még három kilométerrel a földfelszín alatt voltak, teljesen más hőmérsékleti körülmények között, míg ma már a föld felszínén vannak”

 

– nyilatkozta a szakember.

 

A geológusok most azt pontosítják, milyen gyorsan emelkedik a Magas-Tátra. A helység ugyan egy élő szervezet, de hiba lenne azt gondolni, hogy az évszázad végére a Gerlachfalvi-csúcs akár fél métert emelkedne.

 

A Tátra állandó mozgásban van

 

Martin Boltižiar geológus az RTVS-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Tátra hasonlóan, mint a Himalája és más helgységek, a tektonikus mozgásoknak köszönhetően állandó mozgásban van.

 

Ez a mozgás milliméterben mérhető, ugyanakkor a szélviszonyok is hatnak a hegységre, koptatják azt. Így nem számíthatunk arra, hogy néhány ezer év alatt több métert növekednének.

 

 

rtvs

Nyitókép: tatryportal.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!