Az Egyesült Arab Emirátusok tavaly jelentette be Al Amal (Reménység) nevű űrprogramját, melynek keretén belül űrhajót küldenének a vörös bolygóra. Az Emirátusok űrügynöksége (UAESA) interaktív kiállítások és workshopok keretében tájékoztatja a lakosságot, és kutatásra bátorítja a fiatalokat.

 

Az űrügynökség tervei szerint az űrhajó 2021-ben, a független Egyesült Arab Emirátusok alapításának 50. évfordulóján érné el a Marsot.

 

Az első arab űrkutató-csoport munkáját a Coloradói Egyetem tudósai segítik.

 

 hirdetes_300x300  

A Francia Űrügynökség (CNES) is beszállt a programba: október 25-én írták alá a megállapodást. A tervek szerint az űrszonda két évig kering majd a Mars körül, hogy adatokat gyűjtsön a vörös bolygó légköréről.

 

Az arabok fontos tapasztalatokra tehetnek szert

 

– A misszióval új szintre juthatunk, hozzájárulhatunk a Marssal kapcsolatos tudományos ismeretek fejlődéséhez. Nagyon fontos lehet a program hozadéka. Az Európai Űrügynökségnek komoly tapasztalatai vannak a Mars-kutatásban. Szeretnénk együttműködni a tudósaikkal, és megosztani velük az adatainkat – magyarázza Salem Humaid AlMarri tudományos főigazgató-helyettes.

 

Kép: NY Daily News

 

Az űrszonda a bolygó klímáját is tanulmányozza majd, annak napi és éves változását. Azt is megvizsgálja, hogy mennyi hidrogén és oxigén kerül onnan az űrbe. A kutatók úgy gondolják, hogy a Mars túlságosan felmelegedett, emiatt elpárolog a víz, és a molekulák a légkörből kijutnak az űrbe.

 

Ha megértjük, mi történt a Marson, az segíthet a Földön zajló folyamatok értelmezésében is, hogy megvédhessük bolygónk légkörét.

 

A homokviharok ott nem olyanok, mint a Földön

 

– Vannak igen érdekes hasonlóságok, például homokviharok, de ezek nem olyanok, mint itt, a Földön. A földi homokviharok általában nem tartanak egy napig. Ott viszont igen. Régióról régióra haladva beborítják az egész bolygót. Néha napokon, heteken át tart egy-egy globális homokvihar – magyarázza Sarah Amiri, tudományos projektmenedzser-helyettes.

 

Kép: euronews.com

 

Az Emirátusok Mars-missziójában jelenleg 75-en dolgoznak, de 150-re szeretnék emelni a létszámot. A kutatók fele helybéli és nő. Eddig 5,44 milliárd dollárt fektettek a programba – jelentette be ország miniszterelnöke, Mohammed bin Raschid al-Maktum sejk.

 

A kitűzött időpont, 2021 azonban nem tűnik túl reálisnak.

 

– Ennek a régiónak jó hírekre van szüksége. Ez a küldetés olyan, amire felkapják a fejüket a fiatalok, és azt mondják, nahát, az araboknak és a muszlimoknak is vannak innovatív, izgalmas projektjeik, amelyekkel hozzájárulhatnak a tudomány és a technológia fejlődéséhez. Ez a küldetés az Emirátusok ajándéka a világnak – mondja Salem Humaid AlMarri.

 

Euronews

 

Nyitókép: NY Daily News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!