Orosz kutatók hatalmas dinoszaurusz- és mamutlelőhelyét azonosították Szibériában.

 

A szakértők a közép-oroszországi Csulim folyó közelében fekvő Bolsoj Ileknél fedezték fel a lelőhelyet – számol be a Siberian Times. A maradványokra véletlenül bukkant rá 2017 nyarán a Szergej Leszcsinszkij, a Tomszki Állami Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsapat.

 

 

 hirdetes_810x300  

„Nem számítottak arra, hogy megtalálják a csontokat” – áll az egyetem közleményében. A terület mélyebb rétegeiben növény- és húsevő dinoszauruszok kövületeit, feljebb pedig mamutok, gyapjas orrszarvúk és ragadozók maradványait azonosították.

 

Leszcsinszkij szerint a gyapjas mamutok csontjai szinte mind töröttek voltak. Mivel a leleteken nem találtak ragadozók harapásaira utaló nyomokat, könnyen elképzelhető, hogy a sérüléseket ősi emberek okozták.

 

 

Bolsoj Ileknél korábban kevés mezozoikumi kövületet tártak fel, most azonban a 120-100 millió éves leletek felfedezésével nagy mennyiségű fosszíliára bukkantak. Az újonnan feltárt lerakódás sokban hasonlít a Kemerovói terület Sosztakovszkij jar nevű lelőhelyére, amely Oroszország egyik dinoszaurusz- és mamutmaradványokban leggazdagabb helyszíne.

 

 

Leszcsinszkij csapata azt tervezi, hogy folytatja az ásatásokat Bolsoj Ileknél. A szakértők bíznak benne, hogy a vizsgálattal sikerül emberi tevékenységhez, például fegyverhasználathoz köthető jeleket is azonosítaniuk.

 

National Geographic

Képek: siberiantimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!