Az Egyesült Államokban különleges védőszemüveggel felszerelve, több millióan várták a látványosnak ígérkező napfogyatkozást. 

 

A teljes napfogyatkozás hétfőn, a nyugati parton elterülő Oregontól kiindulva haladt a keleti parton lévő Dél-Karolina felé. Az 1776-os függetlenség kivívása óta ez volt az első alkalom, hogy ilyen volumenű esemény kizárólag az Egyesült Államok területét érintette.

 

A tegnapi teljes napfogyatkozásról számos remek felvétel készült, ám vannak köztük egészen különlegesek is. Az alábbi videót például egy repülőgép pilótája készítette Észak-Karolina és Tennessee hegyei felett 14 ezer láb, azaz 4267 méter magasságban, amint berepül a Hold árnyékába.

 

 hirdetes_810x300  

 

Teljes napfogyatkozáskor a Hold a Föld és a Nap közé mozdul, átmérője szinte ugyanakkorának tűnik, mint a csillagé, ezért kitakarja fényét. Az okkultáció kiváltotta hatalmas árnyék aztán végigsuhan a földfelszínen, néhány percre sötétségbe burkolva egyes helyszíneket. A nem közvetlenül a holdárnyék alá eső területeken élők részleges fogyatkozást tekinthetnek meg, jelen esetben ide tartozott Észak-Amerika egésze és Dél-Amerika északi részei.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: AFP

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!