A bali Agung tűzhányó napok óta rengéseket produkál, jelezve, hogy bármelyik pillanatban kitörhet. A hatóságok eddig 135 ezer embert telepítettek ki a térségből, a vulkán környékén lévő falvak nagy része valószínűleg elpusztul az erupcióban és a lávafolyásban. A kitörésnek azonban globális hatásai is lehetnek.

 

A vulkanológusok úgy becsülik, hogy az Agung képes lehet néhány tizedfokkal csökkenteni a Föld globális hőmérsékletét egy időre. Az Agung ezt már egyszer megtette az 1963-as kitöréskor, amikor 1000 emberrel végzett és 0,4 fokkal lehűtötte a Föld hőmérsékletét.

 

A vulkánoknál egyébként nem is annyira ritka a jelenség. A Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán kitörése két évre fél fokkal hűtötte le a globális légkört. Ez az erupció volt a 20. század második legnagyobb vulkánkitörése.

 

 hirdetes_810x300  

1815-ben az indonéziai Tambora vulkán 3 kerek fokkal csökkentette a globális hőmérsékletet, ami után a krónikások nyár nélküli évet jegyeztek fel. A légkörbe jutó több millió tonnányi por és hamu ugyanis megakadályozza vagy jelentős mértékben kiszűri az ultraibolya-sugárzást.

 

10 kilométer magas hamuoszlop

 

Az Agung legutóbbi kitörésekor 10 kilométer magasra lövellte ki a mérgező hamut és port, ha ez most is bekövetkezik, és a tudósok feltételezése is beigazolódik, pár fokkal hidegebb télre számíthatunk.

 

Az Agung alatt egyébként óránként reng a föld, amelyek egyre erősebbek és egyre sekélyebbek. A tűzhányó a Tűzgyűrűnek nevezett övezetben található, ami a csendes-óceáni térség egy 40 ezer kilométer hosszún húzódó sávja. Itt feszül egymásnak a Csendes-óceáni lemez a Nazca-lemeznek és az Antarktiszi-lemeznek, egy rendkívül aktív hegyvonulatokkal és mélytengeri árkokkal tarkított övezetet hozva létre. Itt történik a világ földrengéseinek 90 százaléka. A Tűzgyűrűhöz tartozik Japán, Kalifornia, az Andok teljes hegyvonulata is.

 

A Tűzgyűrű: mélytengeri árkok és hatalmas hegységláncolatok, mint a 17 ezer kilométer hosszú Andok. Forrás: News.usc.com

 

Az kiköltöztetett 135 ezer ember most táborokban vagy más falvak iskoláinak tornatermében él. Sokan közülük földműveléssel foglalkoznak, és most attól vélnek, hogy földjüket, otthonukat elpusztítja a vulkán.

 

Mások a turizmus visszaesésétől tartanak. Balit tavaly 5 millió turista látogatta meg, de a vulkánkitörés hírére az elmúlt napokban sorra mondják vissza a foglalásokat.

 

Forrás: CNN.com

 

HNonline.sk

Nyitókép: independent.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!