A tudományos-fantasztikus filmek egyik alapvető elemét szokta képezni egy olyan speciális folyadék, ami képes volta a nyílt sebek összeforrasztására. Nos, a tudomány manapság odáig fejlődött, hogy tényleg bemutattak egy sci-fi filmbe illő szert.

 

Egy ausztráliai és amerikai nemzetközi csapatnak sikerült megalkotnia egy olyan gélt, ami 60 másodperc alatt a kísérleti állatokon összeforrasztotta a sebeket. A tudósok szerint a gél nem bontja meg sem a bőr, sem pedig a szervek természetes mozgását. A gél nyílt és belső sebesülések esetén is használható, és a sebek beforrasztásán kívül a hegedést és a seb gyógyulását is elősegíti. Az újonnan felfedezett gélről a Science Translational Medicine magazin számolt be.

 

A testben semmiféle nyomot nem hagy

 

 hirdetes_810x300  

A gél hibrid elasztikus proteinen alapul, amit a kutatók egyszerűen csak MeTro-nek neveznek. „A szépsége abban rejlik, hogy a szövettel való első érintkezése során géllé szilárdul anélkül, hogy szétfolyna” – magyarázza Nasim Annabi a bostoni Északkeleti Egyetemről.

 

Ezután az egészet megvilágítják ultraibolya fénnyel (UV), hogy a gél a szükséges helyre kerüljön és összeköttetésbe lépjen magával a szövettel. A gélben olyan lebontó enzim található, amit igazítani lehet egy pontosan meghatározott időhöz (pl. órákra, napokra, hónapokra), így biztosítva azt, hogy a heg tényleges összeforrását. A testben semmiféle mérgező nyomot nem hagy maga után.

 

A bioorvosok szerint a gél rugalmassága alkalmas olyan sérült szervek gyógyítására is, mint a tüdő, szív és az erek, amelyek állandóan összehúzódnak és elernyednek, hiszen ezeknél a szerveknél magasabb a veszélye annak, hogy a seb újra szétnyílik. Mindemellett az újonnan felfedezett gélt a testnek olyan sebesüléseinél is fel lehet használni, ahova nagyon nehezen lehet hozzáférni.

 

 

Amikor másodpercekről van szó

 

Az eddigi, állatokon végzett kísérletekből kiderült, hogy a gél képes volt összeforrasztani a malacok és a rágcsálók tüdején és erein keletkezett vágott sebeket. A következő fázisban már az embereken fognak végezni klinikai teszteket.

 

Biológiai szempontból jól reagál, gyorsan összeköttetésbe lép az emberi szövettel, miközben elősegíti a hegedést” – mondja Anthony Weiss a Sydney-i Egyetemről.

 

A bioorvosok szerint a gélt olyan helyeken lehet alkalmazni, ahol a beavatkozás során másodpercekről van szó, például az autóbaleseteknél és a sebészeti beavatkozásoknál.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!