Rejtélyes „lyuk” jelent meg az Antarktiszon, amely nagyjából akkora, mint Szlovákia. A tudósok most próbálják megérteni létrejöttének az okait, mert bár elméletek vannak, sok minden nem világos még a jelenséggel kapcsolatban.

 

A különös jelenség először 1974-ben mutatta meg magát, akkor 255 ezer négyzetkilométeres területen, majd két év után nyomtalanul eltűnt. Tavaly újra előkerült, és még idén jól kivehetően látható a műholdfelvételeken.

 

A jelenség kialakulásának egyik elmélete szerint hatalmas erejű, akár 320 km/órás lavinaszelek (katabatikus szelek) lezúdulása a partról eltolja a tenger partszéli jégtakaróját, így felszabadul a tengerfelszín. A másik elképzelés szerint az óceán mélyebb, melegebb vizei feláramlanak, és elolvasztják a felszíni jégtakarót.

 

 hirdetes_400x285  

A mostani „lyuk” különlegessége, hogy viszonylag messze van a jégtakaró szélétől, nehéz elképzelni, hogy lett volna elég helye a jégnek elmozdulni a lavinaszelek hatására. Így most a tudósok inkább a feláramló melegebb tengerív elméletét tartják valószínűbbnek.

 

Azt egyelőre nem tudják, hogy a globális felmelegedésnek mekkora szerepe van a jelenség kialakulásában. Mindenesetre idén az Antarktiszról egy Nyitra megye nagyságú jégtömb (jégself) szakadt le, amely 1 billió tonnás és 5800 négyzetkilométeres kiterjedésével az eddig észleltek közül a legnagyobb volt.

 


HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!