Pacopamba Peru északi hegyvidéki területein található. A régészek által itt feltárt 3200 éves emberi csontok közül több súlyos sérülés nyomait viseli az arcon és a fejen. Tudósok szerint a csontok rituális erőszak bizonyítékaiként szolgálnak.

 

Peru és az archeológiai ásatások helyszínei. Kép: journals.plos.org

 

A kutatócsoport az Andok területén élt korai népek társadalmi viszonyait, életét vizsgálta. A csontok összesen 104 személy maradványai, 38 gyerek és 66 felnőtthöz tartozak. A migroszkopikus vizsgálatok súlyos erőszak nyomaira utaló jeleket mutattak ki a csontokon. A lelőhelyen több időszak csontjai is előkerültek, különböző réregekből. Míg a korábbi időszak maradványain minimális nyomai voltak a külső hatásoknak, a későbbi csontvázakon már sokkal nagyobb mértékben voltak kimutathatóak az erőszak nyomai.

 

A régészeti leletek eloszlásából, tekintettel arra hogy a sérüléseket gyerekek és felnőttek, nők és férfiak csontjain egyaránt kimutatták, arra lehet következtetni, hogy azok vélhetően a korai andoki civilizáció évezredekkel ezelőtti rituális szokásainak következményei.

 hirdetes_810x300  

 

Kép: journals.plos.org

 

A helyszín valamikor rituális eseményeknek adhatott helyet, a csontmaradványok különböző kínzási, erőszakos cselekedetek nyomait őrzik. A személyek különböző trauma hatására haltak meg, végezhették ki őket.

 

Pacopamba társadalmát gyönyörű és lenyűgöző építészet és politikai felügyelet nélküli, többletet termelő mezőgazdaság jellemezte. Az akkori emberek különböző társadalmi rétegeket alakított ki, és mint az a régészeti felfedezésekből is kitűnik, az erőszak is jellemző volt a társadalmukra.

 

DenníkN/Journals.plos.org/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!