Az okostelefonok manapság már a mindennapi életünk részét képezik. Számítások szerint 2023 végére a fejlett országokban a felnőttek 90 %-nak lesz okostelefonja, de az idősebb korosztály (55–75 évesek) 85%-a is rendelkezni fog ezzel a modern kütyüvel. Mindez a Deloitte társaság által elvégeztetett legújabb felmérésből derült ki.

 

A napi átlag: ötven

 

A 2017-es tanulmány szerint az emberek egy nap átlagosan ötvenszer lesnek rá a telefonjukra. Az egész világon megkérdezett felnőtteknek mintegy 25 %-a vallott úgy, hogy naponta ötvenszer, vagy még többször is rápillant a telefonjára. A 18 és 24 év közötti fiataloknak a 40 %-a nyilatkozott úgy, hogy ötvenszer vagy annál többször veszi kézbe a telefonját.

 

 hirdetes_810x300  

Ezzel kapcsolatban a felnőttek 45%-a, míg a 18 és 24 év közötti fiatalok 58 %-a nyilatkozott úgy, hogy túl sokat használják az okostelefonjukat, ezért a felnőtteknek a 42 %-a, míg a 18 és 24 év közötti fiataloknak a 47 %-a igyekszik korlátozni a napi oktostelefon-használatát. Emellett a felnőttek további 10 %-a, valamint a fiatalok 20 %-a vélekedik úgy, elgondolkodott már azon, hogy visszafogja az okostelefonjának a túlzott mértékű használatát, ám eddig még nem kezdett el intenzívebben foglalkozni a dologgal.

 

A nemek között is különbségek vannak

 

A túlságos telefonhasználatra való tekintettel nemcsak korbéli, de nembéli különbségek is vannak.

 

A 2017-es adatok szerint a felnőtt nőknek a 49 %-a véli úgy, hogy gyakrabban használja a telefonját, mint amennyit kellene, míg a férfiaknak csupán a 41 %-a van ugyanezen a véleményen. A Deloitte szakembereinek vélekedése szerint 2018-ra ezek a százalékok tovább fognak emelkedni.

 

A tanulmányból azonban az is kiderül, hogy nem mindegyik telefonhasználat számít károsnak. Például a tömegközlekedésen vagy a vásárlás közben nézett filmek nem ártalmasak, és nem is tekintik őket negatívnak. Amennyiben az emberek a telefonhasználat-korlátozásáról beszélnek, akkor minden bizonnyal nem ezeket az eseteket értik alatta.

 

Fotó: redorbit.com

 

Veszélyezteti az egészséget és az emberi kapcsolatokat

 

Az okostelefon túlzott használatának azonban negatív következményei is lehetnek: elterelik a telefonhasználók figyelmét, megrontják a kapcsolatokat, sőt, veszélyeztetik nemcsak a felhasználó, de a körülötte élő emberek egészségét is.

 

Például azok a férfiak, akik a vezetés során használják az okostelefonjukat (15 %-uk) sokkal szétszórtabbak, mint azok a nők, akik vezetés közben pötyögnek a telefonjukon (11 %).

 

A férfiakkal ellentétben viszont a nők azok (60 %-uk), akik képesek éjjel is felkelni azért, hogy ellenőrizzék az okostelefonjukat.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Netboard.hu

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!