A fertőzött állatok kórosan lesoványodnak, bágyadtak és nyáladzanak, a tekintetük pedig üveges. Ha mindez még nem lenne elég, akkor az emberektől való félelmüket is elveszítik, és egyre agresszívebben kezdenek el viselkedni. Mivel a fertőzött állatok hasonló tüneteket produkálnak, mint a horrorfilmekben szereplő élőhalottak, ezért magát a betegséget „zombiszarvas kórnak“ nevezték el.

 

Egyre nagyobb félelmet és aggodalmat vált ki az tény, hogy a betegség az emberre is átvihető úgy, mint a múltban oly jól ismert kergemarha kór. Egy laboratóriumi vizsgálat ugyani kimutatta, hogy a szarvashússal megetetett öt kísérleti majom közül három elkapta a vírust, amire eddig nem volt példa.

 

A szarvasok számára halálos megbetegedést jelentő CWD-re (Chronic Wasting Disease, magyarul: szarvasok sorvadásos betegsége) egyelőre semmiféle gyógymód és védőoltás nem létezik. A „zombiszarvas kór” eddig az USA 22 államában és Kanada két provinciájában terjedt el.

 

 hirdetes_810x300  

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) a weboldalán azt írja, hogy a betegség a korra való tekintet nélkül támadja meg a szarvasokat, s a kórt már Norvégiában és Dél-Koreában is regisztrálták.

 

Olyan, mint a keregemarha kór

 

A szarvasok sorvadásos betegségét először az amerikai Coloradóban fedezték fel 1967-ben egy olyan szarvasnál, aki egy kutatóközpontban, fogságban élt. Az Amerikai Járványügyi Hivatalnak (CDC) egyelőre nincs információja arról, hogy a betegséggel emberek is megfertőződtek volna.

 

A betegséget okozó prionokat, vagyis a fertőző proteineket a fajok között nem könnyű átvinni egymásra. Azt azonban tudjuk, hogy ezek a proteinek más fajokban is kifejlődhetnek és tovább terjeszthetik a fertőzést“ – mondta  a Colorado Állami Egyetem tudósa, Mark Zabel.

 

Az állatok akkor fertőződhetnek meg, amikor kapcsolatba kerülnek a szennyezett testszövetekkel, testfolyadékokkal, étellel vagy a vízzel. A tünetek azonban az első fertőzéstől számítandó jó pár év után jelentkeznek.

 

A szarvasok sorvadásos betegsége ugyanis ugyanabba a betegségcsoportba tartozik, mint a kergemarha kór. A kergemarhakór a múlt század 80-as és 90-es éveiben azokra az emberekre is átterjedt, akik ettek a fertőzött húsból. „Van okunk azt feltételezni, hogy a szarvasok sorvadásos betegségével az emberek is megfertőződhetnek, hiszen a vírus rendkívül változékony.

 

A makákók megfertőződtek

 

A Calgary Egyetem kanadai tudósai már 2009-től vizsgálják azt, hogy a betegség átterjedhet-e az emberre. A tudósok laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy a szarvashússal megetetett öt makákó közül három elkapta a vírust, amire eddig nem volt példa. A makákókat három éven át etették fertőzött szarvashússal.

 

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) azt ajánlja, hogy azokon a vidékeken, ahol a kór előfordul, a vadászok ellenőriztessék az elejtett vad húsát, mindemellett pedig kerüljék a betegnek tűnő állatokat.

 

 

Forrás: LiveScience/Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Wikipedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!