Egy egykor a Naprendszerben keringő, elveszett bolygóról származhat a tíz éve a Földre hullott, gyémántokat rejtő Almahata Sitta meteorit. A lelet a legújabb vizsgálatok szerint négy és fél milliárd éves lehet.

A Núbiai-sivatagban talált meteoritban lévő gyémántot svájci, francia és német szakértők vizsgálták meg még 2008 októberében Szudánban, és megállapították, hogy nagy valószínűséggel egy úgynevezett protobolygón – a fejlődés korai szakaszában lévő bolygón, előbolygón – keletkezett.

 

A meteoritban lévő gyémántokban olyan apró kristályok vannak, amelyeknek a kialakulásához nagyon magas nyomásra van szükség – emelte ki Philippe Gillet, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. A kutatók kimutatták, hogy ezek a nagy gyémántok nem alakulhattak ki ütközés hatására, sokkal inkább egy bolygón belül történt növekedés során jöttek létre.

 

 hirdetes_300x300  

 

Gillet továbbá megjegyezte, hogy számításaik szerint 200 ezer bar nyomásra lenne szükség egy ilyen gyémánt kialakulásához, ez alapján pedig a titokzatos bolygónak legalább akkorának kellett lennie, mint a Merkúr, vagy akár a Mars.

 

A szakértők úgy gondolják, hogy a kezükben tartják egy első generációs bolygó maradványát, egy olyan bolygóét amely ma már nem létezik, mert vagy megsemmisült vagy egy nagyobb bolygóba olvadta bele.

 

A németországi Münsteri Egyetem egyik független meteorit szakértője szerint a tanulmányhoz használt módszerek megbízhatóak, a következtetés pedig meggyőző. A megállapított magas nyomásra utaló jeleket a továbbiakban a gyémántot körülvevő ásványokban keresnek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!