Egy kanadai kutatócsoport a világon elsőként, in vitro (szerk. meg. ellenőrzött) körülmények között bizonyította, hogy a neonikotionid tartalmú növényvédőszerek hatással lehetnek az emberi endokrin rendszerre.

 

A neonikotinoidok széleskörűen használt növényvédő szerek, a legelterjedtebb peszticidek mind ebbe a molekulacsaládba tartoznak. A vegyületek toxikus hatása régóta ismert és kutatott téma. Ezekre a hatásokra különösen az egyes haszonnövények beporzását végző pollinátor rovarok érzékenyek. Ahogy azt az eddigi vizsgálatok gyakorlatilag egybehangzóan bizonyítják, egyértelmű összefüggés van a neonikotinoidok használata valamint a házi és vadméh populációk csökkenése között.

 

A természetvédelmi szakemberek egyre sürgető felhívásaira hallgatva az EU 2013-ban a három legelterjedtebb neonikotinoid tartalmú szer részleges, majd egy 2018 áprilisában elfogadott határozatban teljes szabadföldi használatának betiltása mellett döntött, fél éves moratóriummal. Magyarország egyébként a határozat ellen szavazott.

 

 hirdetes_810x300  
Zöldségtermesztő farmer permetezi ültetvényét valahol Új-Mexikóban. Az Államok vegyszerhasználata néha egészen elképesztő méreteket ölt. Vannak évek, mikor a teljes kukoricaállomány 95%-át is neonikotinoidokkal kezelik.

 

A kanadai INRS egyetem laborjában régóta vizsgálják az ún. endokrin disztruptorokat, melyek tulajdonképpen az endokrin rendszer hormonjainak szintézisét és hatásmechanizmusait befolyásoló molekulák. Legújabb tanulmányukban mellrák szövettenyészetekben sikerült bizonyítaniuk, hogy a neonikotinoid típusú rovarölőszerek is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, ugyanis hatással vannak a rákos sejtek enzimműködésére.

 

Az egyik kutató, J. Thomas Sanderson ugyanakkor fontosnak tartja leszögezni: ezek az eredmények nem bizonyítják, hogy a „neonikotinoidok környezeti koncentrációjához hasonló mennyiség előidézne vagy elősegítene a rákos megbetegedések kialakulását, ehhez számos további vizsgálatra van szükség.”

 

Pomichal Krisztián

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!