Amerikai kutatók furcsa összefüggést találtak négylábú kedvenceink születési ideje és várható élettartama között.

 

El kell ismernünk, hogy bár a fenti állítás elsőre kissé „brit tudósosnak” hat, úgy tűnik, igenis van valóságalapja. Egy a Pennsylvania Egyetem orvosi karának munkatársai által a napokban publikált tanulmány szerint a nyári hónapokban született kutyusoknál nagyobb eséllyel alakul ki a későbbiekben valamilyen szív – és érrendszeri betegség.

 

A kutatók 253 kutyafajta 130 000 példányának állatorvosi adatait vizsgálták meg. Úgy tűnik olyan jól ismert és kedvelt fajták is veszélyeztetettek, mint az amerikai staffordshire, a King Charles spániel vagy a Bichon Havanese. Bár, fajtától függően, a kutyák mintegy 0,3-2%-nál alakul ki valamilyen szívbetegség, úgy tűnik azoknál a fajtáknál, melyek egyébként is hajlamosak rá, nincs meg ez a kapcsolat. Az egyetem munkatársai a legkiugróbb értékeket a júliusban született kutyusok adatainak elemzése során kapták, az ilyen példányoknál 74%-kal nagyobb az esélye valamilyen szív –és érrendszeri betegség kialakulásának.

 

 hirdetes_300x300  
forrás: pixabay.com

 

A szakemberek úgy vélik, a jelenséget a lebegő részecskék nyári hónapokban megemelkedő koncentrációja okozza. Mivel az anya belélegzi ezeket a finom részecskéket, azok károsíthatják a méhben fejlődő magzatokat. A tanulmány ugyanakkor, önhibáján kívül, kénytelen figyelmen kívül hagyni néhány a betegség kialakulásának szempontjából fontos faktort, mint az étrend vagy az életmód.

 

Mary Regina Boland a kutatás egyik vezetője kifejtette, hogy eredményeiknek gyakorlati jelentősége lehet a humán gyógyászatban is, hiszen a kutyák szív –és érrendszere sok hasonlóságot mutat az emberével. Mivel gyakorlatilag megosszák életterüket, ugyanazon környezeti feltételek hatnak emberre és állatra egyaránt, így ezeknek a vizsgálatoknak komoly gyógyászati vonatkozásai is lehetnek. Korábbi vizsgálatok egyébként embereknél is találtak hasonló összefüggést, bár az eredmények nem egyértelműek, úgy tűnik a születés hónapja, bizonyos környezeti hatások miatt, hajlamosíthat egyes betegségek kialakulására.

 

Pomichal Krisztián

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!