Egy nemrégiben felfedezett aszteroida lehet az első olyan csillagközi (intersztelláris) térből származó égitest, amely nem csak áthaladt, hanem bolygókörüli pályára is állt a Naprendszerünkben.

 

Tavaly októberében óriási szenzációt keltett, hogy egy hawaii-i obszervatóriumnak sikerült egy Naprendszerünkön kívülről érkező égitestet megfigyelnie, a történelemben először. A 1I/2017 U1 számú objektum az Oumuamua nevet kapta a keresztségben, mely hawaii nyelven felderítőt, cserkészt jelent. A messziről jött vendég azonban nem sokáig időzik nálunk, miután a Nap módosította pályáját, jelenleg valahol a Jupiter környékén járhat. Mintegy 20 ezer évbe telik, míg elhagyja a Naprendszert. A csillagászok korábban is gyanították, hogy számos csillagközi eredetű objektum halad át Naprendszerünkön, de az Oumuamua előtt egyet sem sikerült megfigyelniük.

 

Ezúttal egy először 2015-ben, Hawaiin megfigyelt aszteroidáról derült ki hogy csillagközi eredetű, amely a (514107) 2015 BZ509 kódot kapta. A tudósok azonban meglepve tapasztalták, hogy a BZ509-es különleges, úgynevezett retrográd pályával rendelkezik, azaz ellentétes irányban kering a Nap körül. A több mint 700 000 ismert kisebb bolygó alig 0,01 %-a kering ily módon, így ezek a legritkább égi objektumok közé tartoznak. Nagy részük a Naprendszer egyik legtávolabbi pontjából, az ún. Oort-felhőből származik.

 

 hirdetes_810x300  
Aszteroida halad el a Jupiter közelében. Az aszteroidák olyan szabálytalan alakú égitestek, melyek valamilyen csillag körül keringenek. Forrás: Mark Garlick/Science Photo Library/Getty Images

 

A szóban forgó aszteroidáról egy francia csillagász csapatnak sikerült kiderítenie, hogy minden bizonnyal csillagközi eredetű. A kutatócsoport a brit Királyi Asztronómiai Társaság folyóiratában ismertette felfedezését. Statisztikai módszerek és számítógépes szimulációk segítségével elemezve pályájának eddigi alakulását, a Côte d’Azur Egyetem munkatársai megállapították, hogy az aszteroida eddigi pályája különbözik a Jupiter körül keringő, Oort-felhőből származó aszteroidákétól.

 

Úgy tűnik tehát, hogy a BZ509-es minden bizonnyal csillagközi eredetű lehet, és valamikor a Naprendszer keletkezésének hajnalán, körülbelül 4,5 milliárd éve érkezhetett. A szimulációk arra engednek következtetni, hogy még számos, az intersztelláris térből származó objektum lehet Naprendszerünkben, különösen a Neptunuszon túli régiókban.

 

Pomichal Krisztián

Nyitókép: A csillagközi tér a Hubble űrteleszkóp szemével. Forrás: NASA/ESA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!