Egy svájci kutatócsoport napokban megjelenő tanulmánya új összefüggésekre világít rá a sokat vitatott témában. Egy több mint 700 svájci fiatal mobilozási szokásait vizsgáló projekt során kiderült, hogy a mobilok által kibocsájtott rádiófrekvenciás elektromágneses mezők negatívan hatnak bizonyos jól behatárolható agyi területek memória teljesítményére.

 

A mobiltelefonok és különböző okoseszközök mindennapi használatának robbanásszerű elterjedésével soha nem látott mértékben nőtt kitettségünk a rádiófrekvenciás elektromágneses mezőkkel (RF-EMM) szemben. Ezek emberi egészségre ártalmas hatásait rengeteget vizsgálták, kapcsolatba hozták különböző daganatos betegségek kialakulásával, gyermekkori hiperaktivitással, alvászavarral és tucatnyi más betegséggel.

 

A WHO hivatalos állásfoglalása szerint ugyanakkor az eredmények jó része nem túl meggyőző, némelyik eseti bizonyítékokra épül, jó néhány esetben nem egyértelmű az összefüggés. Bár abban a kutatók és döntéshozók egyetértenek, hogy a témával foglalkozni kell, az Európai Unió egyelőre csak direktíva szintjén, azaz ajánlásként szabályozza az elektromágneses kitettség határértékeit, míg az USA-ban ugyanez állami, nem szövetségi hatáskörbe tartozik, eddig alig féltucat államban jelöltek ki határértékeket.

 

 hirdetes_300x300  

Egyetlen testi „tünetet” sikerült egyértelműen kapcsolatba hozni a rádiófrekvenciás elektromágneses mezőkkel, mégpedig azt, hogy azok lokálisan 1-2 fokkal megemelik a környező szövetek (mobiltelefon esetében általában a fejbőr és az agy) hőmérsékletét. Ennek egyszerű fizikai okai vannak, egészségkárosító hatása, legalábbis egyelőre, nem ismert.

 

A WHO egyik szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Szövetség (IARC) a rádióhullámok által keltett elektromágneses mezőket a 2.b), azaz az emberre esetlegesen rákkeltő hatású kategóriába sorolta, tehát nem zárták ki, de nem is fogadták el a lehetőségét. Az IARC külön kihangsúlyozza, további vizsgálatokra van szükség a témakörben. Ez különösen azért fontos, hiszen eddig alig született olyan publikáció a témában, mely úgynevezett longitudinális adatgyűjtésre épült volna, tehát hosszútávon, ugyanazon csoportot megfigyelve, akár több éves távlatban vizsgálta volna a mobiltelefon használat kockázatait.

 

A svájci kutatócsoport megjelenés előtt álló eredményei ezért is annyira érdekesek. Úgy tűnik, hogy a legalább egy éven át tartó rendszeres mobiltelefon használat negatívan befolyásolhatja a fiatalok figurális (alakzatok és tárgyak felismerésével kapcsolatos) memóriájának fejlődését. Ez a hatás szignifikánsan erősebb volt azoknál, akik fejük jobb oldalán tartják a mobilt, mely csak még inkább megerősíti az összefüggést, hiszen a figurális memóriáért felelős agyi területek jórészt a jobb agyféltekén helyezkednek el. A kutatócsoport vezetője Dr. Martin Röösli szerint „ebből arra következtethetünk, hogy a megfigyelt változásoknak a rádiófrekvenciás elektromágneses terek lehetnek az okozói.”

 

A kutató ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, még ki kell zárniuk néhány zavaró tényezőt, nem tudják például, hogy a pubertással járó fiziológiai és viselkedésbeli változások befolyásolták-e és ha igen, mennyire a kapott eredményeket.

 

Pomichal Krisztián

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!