Hatalmas, szabadon sodródó bolygót fedeztek fel a Naprendszeren túl.

 

A SIMP J01365663+0933473 egy bolygótömegű objektum, tucatnyiszor nagyobb tömegű, mint a Jupiter, a Naprendszer legnagyobb bolygója és meglepően erős mágneses mezővel rendelkezik a The Astrophysical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

 

A tudósok a hatalmas bolygót az egyesült államokbeli Új-Mexikóba telepített Very Large Array, a rádióhullámok frekvenciatartományában működő csillagászati interferométer segítségével fedezték fel.

 

 hirdetes_810x300  

A Naptól csupán mintegy 20 fényévnyi távolságra lévő, 200 millió éves bolygót „kóbor planétának” is nevezik, mivel anélkül sodródik az űrben, hogy egy anyacsillag körül keringene.

 

„Ez az objektum a bolygó és a barna törpe határán van, számos meglepetéssel szolgál, melyek valószínűleg segíthetnek nekünk abban, hogy jobban megértsük a csillagokon és bolygókon zajló mágneses folyamatokat”

 

– mondta Melodie Kao, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

 

A tanulmány szerint a hatalmas bolygó olyan erős mágneses mezővel rendelkezik, amely több mint 200-szor erősebb, mint a Jupiteré, és amely bámulatos sarki fényeket képes generálni, jóval erőteljesebbeket, mint a Földé. A Földön a sarki fényeket a mágneses mező és a napszél közötti kölcsönhatás generálja. Az a tény azonban, hogy a kóbor bolygó közelében nincs semmilyen csillag szele, auroráját különösen rejtélyessé teszi.

 

Tömege ellenére az újonnan felfedezett bolygó átmérője a Jupiterének csupán 1,2-szerese. Felszínén mintegy 825 Celsius-fokos a hőmérséklet. Összehasonlításként: a Nap felszíni hőmérséklete 5500 Celsius-fok.

 

MTI

Nyitókép: Caltech/Chuck Carter; NRAO/AUI/NSF

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!