Medúzariadót fújtak a német hatóságok a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, s felszólították a fürdőzőket, hogy ne merészkedjenek a vízbe.

 

A német életmentő társaság (DLRG) tagjai a múlt héten csaknem 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben és további 600 bejelentést kaptak arról, hogy nagy méretű medúzák csíptek meg úszókat.

 

Pár nap után a medúzák visszahúzódtak, de a DLRG igazgatója, Jan Cramer arra figyelmeztetett, annak ellenére, hogy nem észleltek közvetlenül a partok mentén a tengeri élőlényekből, távolabb lehetnek még a vízben a legnagyobb ma élő medúzafaj, a sárga hajas- avagy oroszlánsörény-medúza egyedeiből.

 

 hirdetes_810x300  

A csalánozók törzsében tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amely bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.

 

Fotó: Wikimedia Commons/Arnstein Rønning

 

A sárga hajasmedúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben. Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják, mely következtében a Balti-tengerben egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.

 

Ezek az óriásmedúzák 2,3 méter szélesre valamint 10 méter hosszúra is megnőhetnek, de a szakértők szerint előfordulhat, hogy ezen ritkán megfigyelhető faj legnagyobb egyedei akár a 30 méteres hosszúságot is elérhetik. Leginkább az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben, illetve az Északi-sark körüli vizekben élnek.

 

 

erdekesvilag.hu

Nyitókép: Tony Hisgett/flickr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!