Ha megnézzük életutunkat. legtöbbünk megtalálhatja benne azt a néhány kulcsfontosságú pillanatot, amikor szüleink segítségére volt szükségünk, hogy jó döntést hozzunk. De melyek azok a tulajdonságok, melyek minden gyermek számára fontosak? Milyen egy igazán jó szülő?

 

Következő cikksorozatunkban bemutatjuk az állatvilág azon tagjait, akik egy-egy tulajdonságukban kiemelkedően teljesítenek szülőként. S nem kizárt, hogy segítségükkel az igazán jó emberi szülők bemutatásához is közelebb kerülünk.

 

Az állatvilágban az élet buktatóin való lavírozás megkérdőjelezhetetlen mesterei a szurikáták. Az oroszlánkirály Timonjaként megismert  mókás kis állat húsvér rokonai igazán sok rovart fogyasztanak, ezek teszik ki táplálékuk 90 százalékát.

 

 hirdetes_300x300  

Extrém falatozás

 

Van azonban egy kedvelt, ám igen veszélyes táplálékuk is, a skorpió. Ugyanis, ha egy skorpió megszúrja őket,  ugyanúgy belehalnak a mérgezésbe, mint bármely más kistestű emlős.

 

A trükk abban rejlik, hogy villámgyorsan a skorpió farkára vetik magukat, és azt olyan gyorsan leharapják, így nincs esélye megmérgezni őket. Mondani sem kell, milyen kihívással néznek szembe a szurikáta anyák, amikor kicsinyeiket épp a skorpiófogás fortélyaira tanítják. Ahhoz, hogy megszerezzék a kellő tapasztalatot, a kicsiknek folyamatos bemutatókra van szüksége.

 

Először az anyák már megölt skorpiókat adnak nekik, hogy jobban megismerhessék az állatot. Majd ahogy növekednek, egyre komplexebb feladatokat kapnak. Meg kell tapasztalniuk az élő állat viselkedését, mozgását, ezért második próbaként már élő skorpióval szemben kell helytállniuk. Hogy ne legyen túl veszélyes a helyzet, az anyák először eltávolítják a skorpiók farkát, majd a már lefegyverzett ízeltlábúakkal gyakorolhatnak a kicsik. Végül mire felnőnek, elég nagyok és ügyesek lesznek ahhoz, hogy elbánjanak egy teljes harci felszerelésben küzdő skorpióval is.

 

 

 

Az egyik biztosítások összehasonlításával foglalkozó cég marketing stábja ugyanis életre hívta Aleksandr Orlov arisztokrata szurikáta karakterét És hogy hogy néz ki a gyereknevelés Aleksandr Orlov rezidenciáján? Hát valahogy így:

 

 

Ha olvasóink az igazi szurikáták nem kevésbé érdekes mindennapjaival ismerkedne, bátran tekintse meg őket bármelyik nagyobb állatkertben, vagy az Animal Planet népszerű műsorában, a Szurikáták udvarháza című természetfilm sorozatban.

 

Kováč Barnabáš

Nyitókép: pinterest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.