Gyerekként szinte mindenkivel megesett, hogy otthonfelejt valamit, vagy éppenséggel hirtelen lebetegedett és nem volt ereje hazajönni az iskolából. Ilyenkor szüleink pillanatok alatt ott teremtek, és megoldották a helyzetet. Szülőként ugyanakkor sokszor panaszkodunk, hogy szinte főállású taxisofőrként fuvarozzuk a gyerekeinket óvodába, iskolába, vagy épp különórára. Az állatvilág legnagyobb vándora azonban nem törődik a távolsággal, ha utódnevelésről van szó.

 

A kecses megjelenésű sarki csér (Sterna paradisaea) évente akár kilencvenezer kilométert is képes megtenni antarktiszi telelő és északi fészkelőterületei között. A nagyságrend érzékeltetésére, ez a Föld kerületének több mint kétszerese. Folyton úton vannak, így életük végére az átrepült távolság elérheti a Föld-Hold távolság nyolcszorosát is.

 

Aki ekkora távolságot szel átt, hogy tökéletes kondícióban, ideális körülmények közt nevelhesse utódjait, annak fontos, hogy a megfelelő pár álljon mellette. Így nem meglepő, hogy a sarki csér egy életre választ társat magának, akivel akár több mint 30 évig is közösen élnek.

 

 hirdetes_810x300  

Fészküket a talaj mélyedéseibe építik, amit kövekkel és mohával díszítenek. Ezután a nőstény 2-3 olivazöld tojást tojik. A fiókák pedig 6 héttel a kikelésük után már próbálgatják szárnyaikat, hogy ők is útra keljenek.

 

Békésen fészkelő sarki csér
http://www.nhptv.org/

 

Magyarországon sajnos csak ritkán találkozhatunk ezekkel a kitartó, ám nem igazán feltűnő szerzetekkel. Ha szerencsénk van, a Fertő tó mellett azért megpillanthatunk párat.

 

Bár kétségkívül meg kell emelnünk a kalapunkat a  sarki csér teljesítménye előtt, létezik egy másik madárfaj, akiről kevesen gondolnánk, hogy egy igazi vándor. Ő a vörhenyes kolibri (Selasphorus rufus). Igen ezek a darázsnál alig nagyobb madarak több ezer kilométeres utat tesznek meg Alaszkából Floridába vagy Mexikó északi területeire. S bár a megtett távolság „csak” pár ezer kilométer, testhosszarányban vetekedik a sarki csér utazásával.

 

Arról nem is beszélve, hogy mennyivel megterhelőbb ezen kistestű madarak számára ez a hosszú kaland. Míg a sarki csér a széláramlatok iránya szerint alakítja útitervét, addig a kolibrinek állandó szárnymozgással kell levegőben tartania magát ahhoz, hogy célba érjen. Éppen ezért tartjuk ezeket a színpompás madarakat a legelszántabb ingázó szülőknek.

 

Bármennyire elszántak is, ezen apró vándoroknak is jól jön némi segítség. Az 1 rész cukorból és 3 rész vízből elkészített szörp kiváló frissítőként szolgál a megfáradt madaraknak.

 

 

Szóval, ha apa hajnalban kel, hogy munkába utazzon, és későn este fáradtan ér haza, gondoljunk arra, hogy csak azért igyekszik, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa be a családja számára.

 

Kováč Barnabáš

Nyitókép: awaytogarden.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.