Sokat bizonyáraeg ismerjük a pillangóhatás talán kissé túlzó megfogalmazását, miszerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon”. Mégis sokszor képesek vagyunk elsiklani afelett, hogy a minden eddiginél jobban összekapcsolt világunk egyre érzékenyebbé válik az ilyen hatásokra, s egy aprócskának tűnő paraméter megváltoztatása is világformáló lehet.

 

Éppen ez a helyzet a pálmaolaj egyre negatívabb megítélésével. A vásárlási igényt ugyanis bármi áron ki kell elégíteni, s ha az egyik forrás rossz marketingje miatt hasznavehetetlenné válik, ahelyett hogy elgondolkodnánk a belőle gyártott termékek létjogosultságán, inkább gyorsan lecseréljük egy másikra.

 

Arról mi is értekeztünk, milyen szörnyű pusztításokat végez Borneó, Szumátra és Jáva területén az esőerdőt egyre gyorsabban bekebelező olajpálma ültetvények terjedése. S ha a vásárlókosarunkat jobban megnézzük, ott tartunk, hogy nehezebb olyan terméket találni, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A kitartó média ellenkampánynak hála azonban egyre több vállalkozás kezdi felismerni a pálmaolaj használatának mellőzésével járó marketinglehetőséget.

 

 hirdetes_300x300  

Így történt például, hogy az olasz Barilla vállalat saját mogyorós csokoládékrémjét már pálmaolajmentesen dobja piacra, a leginkább tésztáiról ismert cég erejét ismerve pedig könnyedén a Nutella vetélytársává válhat. Annál is inkább, mert a Nutellát folyamatosan ostorozzák összetétele miatt, különös tekintettel a pálmaolajra.

 

Még mindig olyan finomnak tűnik? Kép: peakshop.hu

 

Az elmúlt hónapokban a Britt Iceland élelmiszerlánc egy sokkoló karácsonyi reklámmal állt elő, ahol egy kedves arcú kislány kérdezgeti vidám kis rímekben a szobájában csetlő-botló orangután kölyöktől, hogy miért jött be a szobájába. Ezután egy erős képi hangulatváltás következik, ahol láthatjuk, ahogy az állat élőhelyét elpusztították az emberek, és olajpálma ültetvényeket hoztak helyette létre.

 

 

A sokkoló üzenet végén az üzletlánc ígéretet tesz, hogy amíg ezeknek a különleges főemlősöknek a vére tapad a pálmaolaj bizniszhez, addig ők kitiltják azt az üzleteikből. A nézők azonban csak online platformon futhattak bele a reklámba, mivel a Clearcast túlzott politikainak minősítette, és megakadályozta a TV-ben való sugárzását.

 

Nem kellett sok idő hozzá, hogy elérje őket a népharag, és Facebook oldalukat azóta meg is kellett szüntetniük a rengeteg fenyegető üzenet miatt. S miután a reklám leadását követelő petíciók mellé olyan hírességek is beálltak, mint James Corden, egyre nagyobb és nagyobb médiahírverést kapott az ügy. A fenyegetések közben olyan szintre jutottak, hogy a Clearcast egyes munkatársainak testi épségét is veszélyeztették.

 

Az Iceland pedig úgy tűnik meglovagolja a talán nem is várt sikerhullámot, hiszen bejelentette, hogy egy élethű robotorangutánt küldenek Anglia utcáira, hogy felkeltse az emberek figyelmét és rámutasson a pálmaolaj sötét oldalára.

 

Kép: techspot.com

 

A számok nem hazudnak

 

Amikor pedig egy pillanatra jóérzéssel huppanhatnánk karosszékünkbe, és azt mondhatnánk, mégsem olyan rossz hely ez a világ, akkor arconcsapnak bennünket a számok. Ha belegondolunk ugyanis, hogy a pálmaolaj jelenleg a világon gyártott növényi olajok 35 százalékát képezi, de mindezt csak az olajnövények által elfoglat összterület 1­0 százalékán, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ha a cégek az egyre növekvő médianyomás miatt elkezdik mellőzni azt, akkor egy sokkal kevésbé hatékonyan használható másik forrásra lesznek kénytelenek átállni.

 

Legjobb alternatívaként pedig napjainkban a szójaolaj kínálkozik. A leírtak ismeretében talán már annyira nem is meglepő, hogy a legnagyobb, újonnan telepített szójaföldek az Amazóniai őserdők kitermelésével és égetésével jönnek létre. Erre mondanánk szépen magyarul, „csöbörből vödörbe”. Csak sajnos a vödör sokkal mélyebb, és az alja is lyukas. A szója termeléséhez ugyanis nemcsak sokkal több terület, de több rovarírtószer és műtrágya is szükséges mint az olajpálma esetén.

 

Két rossz közül a kisebb rossz

 

Mi lenne tehát az alternatíva, kérdezi joggal az olvasó. Bár tökéletes választ nem adhatunk, de talán az lenne a legmegfelelőbb, ha megpróbálnánk minden esetben olyan termékeket keresni, melyeken szerepel, hogy fenntartható olajpálma termelésből származnak. Ilyenkor az ültetvényeket úgy telepítik, hogy meghagynak nagyobb méretű erdősávokat, ezzel biztosítva a vadon élő állatok szabad mozgását.

 

Jelenleg sajnos ilyennel csak a termékek 20 százaléka rendelkezik, s ezek más árkategóriában is mozognak, mint szokványos társaik. Ha pedig egy érzelmeinkkel játszó reklám megosztásánál többet szeretnénk tenni az orangutánok segítéséért, akár jelképesen örökbe is fogadhatunk egyet itt.

 

Kováč Barnabáš

Nyitókép: www.independent.ie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!