Nyitókép: ipon.hu

 

Ha nem történik fennakadás, ma este kilen óra előtt röviddel már tudni fogjuk, hogy a NASA egysége épségben elérte-e a Mars felszínét. Az egész eseményt élőben lehet követni az interneten keresztül,

 

Az InSight nevű eszköz bolygószomszédunk egy lapos és a leszállás szempontjából remélhetőleg kifejezetten unalmas síkságára fog leereszkedni, hogy a Marsra küldött ember alkotta szerkezetek közül elsőként kezdje vizsgálni a bolygó belsejét. Ennek érdekében a landolóegység többek közt 5 méter mélyre fúr le a bolygó anyagába, amihez képest a pár centis lyukakat furkáló Curiosity tevékenysége tényleg csak a felszínt kapargatásának tekinthető.

 

 hirdetes_810x300  

Ahhoz azonban, hogy az InSight megkezdhesse a Mars belsejének tanulmányozását, először le kell szállnia a bolygóra, ami legendásan nehéz feladat, számol be róla az ipon.hu szakportál. A Marsra irányuló eddigi 43 űreszköz közül csak 18 érte el épségben a felszínt. A fő problémát az adja, hogy a Mars légköre rendkívül ritka, így nehéz benne lefékezni az érkező űreszközöket, és azt is nehéz megjósolni, hogy a leszállás során pontosan hogyan fog viselkedni a jármű.

 

Az egyik fő gond a marsi légkörrel, hogy bár sűrűsége csak századrésze a földi atmoszférának, ahhoz kellően sűrű, hogy jelentősen felhevítse a benne nagy sebességgel haladó járműveket.

 

A Curiosity nyomában

 

A NASA utoljára 2012-ben tett le űreszközt a Marsra, az azóta nagy karriert befutó Curiosity marsjárót, amely jelenleg a Gale-kráter közepén található hegy lankáin kapaszkodik felfelé. Annak idején a Curiosity kapcsán használták először az irányítók az InSighttal kapcsolatban is emlegetett „7 perc terror” kifejezést, ami akkor is és most is arra utalt, hogy marsi a landolások során van néhány perc (az InSight esetében egészen pontosan 6 perc 45 másodperc), amikor kikerül az irányítók kezéből az űreszköz sorsa.

 

Beavatkozásra ugyanis egy ponton túl egyszerűen nincs mód, hiszen 8 percig tart mire a rádiójelek megteszik a Föld és a Mars közötti távolságot, míg az ereszkedés ennél rövidebb ideig tart.

 

Vagyis mire kiderülne, hogy gond van, addigra valószínűleg régen késő lenne lépni, pláne, hogy újabb nyolc percbe telne, mire az utasítások megérkeznének a járműhöz.

 

 

Hogy pontosan mi várható hétfőn, arról szemléletes videóban értekezik Rob Manning, a NASA JPL főmérnöke.

 

A leszállásról élőben közvetít a NASA TV, az adás este 8-kor kezdődik. A leszállás első lépésére, az InSight utazó fokozatról való leválására 20:32 körül kerül sor, az ejtőernyő a tervek szerint 20:42-kor nyílik ki, a leszállás pedig 20:45-kor várható, ahonnan számítva további 8 percet kell várni, mire ideér a rádiójel a Marsról.

 

ipon.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!