Nyitókép: kidscreen.com

 

Ha felállítanánk a közhelyek rangsorát, bizonyára a dobogó legfelső fokán pöffeszkedne a „bezzeg a mi időnkben“ kijelentés. Pergődob ritmusára gyorsuló világunkban pedig ha lehet, még nehezebb figyelemmel követnünk a rengeteg új felfedezést, és tudományos áttörést. Bár a napjainkban fel-fel röppenő „kékfény ellenes” cikkekkel lassan Dunát lehetne rekeszteni, érdemes egy picit tágabb összefüggésben gondolkodni annak valós veszélyéről. 

 

A tudatlanság ugyanis legtöbbször félelmet eredményez, mivel ha nem ismerjük a dolgok működésének hátterét, sokszor – akár alaptalanul is – elbizonytalanodunk a megítélésük során.

 

Az alfa-generáció gyermekei egyre többször hallhatják „tudatos“ Y szüleiktől, hogy mennyire káros a kék fény és a monitor állandó bámulása, vagy éppen, milyen veszélyekkel jár, hogy egy egyre elszigeteltebbnek tetsző társadalomban élünk, és még sorolhatnám.

 hirdetes_400x285  

 

Ha azonban rendelkezünk egy adag egészséges önreflexióval, érdemes visszagondolnunk azokra az intésekre, amelyeket szüleinktől hallottunk. Ha pedig még jobban szeretnénk kiszélesíteni a látókörünket, akár pár évszázadot is visszaugorhatunk. Most egy ilyen utazásra szeretném meghívni a kedves olvasót. Utazzunk el együtt a viktoriánus korba, s talán a cikk végére azt is jobban megérthetjük, miért is tartunk annyira a kék fénytől.

 

Ennek a termékeny kornak az egyik nagy vívmánya volt többek között, hogy a könyvek az egyszerű polgárok számára is könnyedén elérhetővé váltak. Bár a történelemkönyvekből jól ismert Gutenberg féle könyvnyomtatási eljárás már a 15. század második felében ismert volt, annak igazi megreformálása csak a 19. század elején kezdődött meg.

 

Ekkor készült el ugyanis az ipari forradalom talán legismertebb felfedezése – a gőzgép – által hajtott nyomda, mely már több tízezer oldal nyomtatására volt képes minden nap. S ahogy az lenni szokott a hirtelen megnövekvő olvasótáborral karöltve szaporodtak meg az új „káros“ szokás ellenjavallói is. A legnagyobb érv, mint ahogy a mai sok órás tablet és telefonhasználat ellen, akkor is a látás romlása volt.

 

Útmutató a helyes olvasáshoz a 19. század végéről. Kép: blog.wellcomelibrary.org

 

A merészebb korabeli írásokban, már-már apokaliptikus képekkel találkozhatunk, melyek szerint, amennyiben nem fogunk foglalkozni a szemünk világának karbantartásával, akkor a jövő társadalma lassan elveszti a látás képességét, és világtalanul fogja leélni életét. Egyes angolszász aggódó értelmiségiek egyenesen úgy fogalmaztak, hogy becses birodalmuk könnyedén a „görbe hátú vaksi könyvmolyok szigetévé” válhat.

 

Mit tudunk a kékfényről

 

Természetesen a kékfény hatásáról ma már sokkal megbízhatóbb tudással rendelkezünk mint a 19. század derekán a könyvolvasásról. A Toledói Egyetem kutatói rámutattak, hogy a kékfény a szemünk fényérzékelő sejtjeit „pusztítja el“, mégpedig úgy, hogy a bennük megtalálható retinal nevű fehérje szerkezetét változtatja meg. Ez indítja el aztán azt a  jelátviteli útvonalat, amely a sejt pusztulásához vezet.

 

A Toledói Egyetem kutatója a retinal által kiváltott reaktív oxigén gyökök felszabadulását viszgálja kékfény hatására. Kép: newatlas.com

 

Fényérzékelő sejtekből pedig mindenki kimért, előre meghatározott „adaggal” rendelkezik. Szervezetünk nem képes azokat „újragyártani”. Az azonban, hogy mekkora mennyiségű az a fény amely érzékelhetően tudja károsítani a szemünket a mai napig kérdéses.

 

Annyi azonban biztos, hogy nem véletlen a két kor között vont párhuzam. Úgy, ahogy akkoriban a könyvek jelentették az addig csak a „kiválasztottak” számára elérhető információ szabad áramlását, most a világháló és a szociális média egyre növekvő palettája teszi lehetővé ugyanezt.

 

S ahogy akkoriban a könyvektől való – még ha alaptalan – félelem is rengeteg pozitív változást hozott, mint amilyen a szemészet fejlődése, ugyanúgy mostani félelmeink is javíthatják életminőségünket. Hiszen a probléma egyszerűen orvosolható. A techcégeknek mindösszesen egy fényszűrőt kell a kijelzőkbe építeniük, mely nem engedi át a káros hullámhosszű fényt. Ha pedig van fogyasztói igény, akkor lesz megoldás is.

 

Jelen pillanatban tehát úgy tűnik, hogy a mobil eszközök használata során nem a kéfény a „főellenség”, sokkal inkább a fogyasztott tartalomra kell odafigyelnünk. S arról se feledkezzünk meg, hogy itt is könnyedén használható a józan paraszti ész, azaz, hogy mindent módjával, avagy jóból is megárt a sok.

 

Kép: theguardian.com

Kép: www.theguardian.com

 

Ha tehát legközelebb egy ismerősünk felsóhajt, „emlékeztek még a régi szép időkre, amikor senki nem lógott a telefonján és az emberek figyeltek egymásra” csak egy félmosollyal gondoljunk arra, hogy a sok könyv ellenére még mindig látunk.

 

Kováč Barnabáš

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!