A tengerbe ugyan bemehetnek, de csupán egyméteres mélységig.

 

Az egyiptomiaknak nem mindegy, hogy a cápatámadás milyen következményekkel lesz az üdülőhelyeken fokozatosan megújuló turizmusra.

 

Az egyiptomi hivatalok és minisztériumok rendkívül mértéktartóak a friss információk közlésével. A cápatámadás után a tengerparton elfogadott szabályozásokkal kapcsolatban igyekeznek a lehető legkevesebbet mondani.

 

 hirdetes_810x300  

A kirándulók azonban nem várnak a bővebb tájékoztatásra. A németek sorozatban cserélik le Marsa Alamot más üdülőközpontokra. A szlovákiai turisták érdeklődése pedig Hurghada és más kisebb, kevésbé ismert nyaralóhelyek iránt nőtt meg.

 

Szabályozások és pótmegoldások

 

Jan Papež, a Csehországi Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint a Vörös-tengerben bekövetkezett cápatámadás eredménye a különféle szabályozások bevezetése lesz.

 

Az idnes.cz portál szerint Marsa Alamban már érvényben vannak bizonyos szabályok. Például a nyaralók csak a kijelölt strandokon fürödhetnek, a parttól pedig maximum négyméteres távolsági mehetnek be a tengerbe.

 

Emellett tilos bemenni a tengerbe a mólókról. Továbbá tilos a búvárkodás és az úszás is a korallszirteknél. Az Egyiptomi Búvárkamara továbbá arra kéri a turistákat, hogy amennyiben cápát látnak, akkor jelentsék az előfordulásának pontos helyét.

 

A Marsa Alamban található partner vállalatunk elmondása szerint a tengerbe való belépéssel kapcsolatban valóban érvényesek bizonyos ideiglenes korlátozások. Ebben a térségben három hotelünk van, és Port Ghalibnál csupán egyméteres mélységig mehetnek be a turisták a tengerbe. A RED SEA Hotels komplexumaiban pótmegoldást kínálunk az ügyfeleinknek, mégpedig úgy, hogy medencéket, illetve lagúnákat alakítottunk ki, melyekben tengervizet töltünk“ – jelentette ki az ETI utazási iroda menedzsere, Jozef Petrikovič.

 

Az Egyiptomi Búvárkamara rendszeres mélységi méréseket végez a tengerben, és ha kimutatható, hogy az adott térségben nem fordulnak elő nagyobb halak (beleértve a cápákat is), akkor az ideiglenes korlátozást feloldják“ – tette hozzá Petrikovič.

 

Gyakoribbak a cápatámadások, mint gondolnánk, de az utazási irodák hallgatnak róla

 

A hivatalok hallgatnak

 

Az egyiptomi hivatalok igyekeznek a lehető legkevesebbet nyilatkozni a cápatámadásról. Az Aktuality.sk szerkesztősége próbált kapcsolatban lépni az egyiptomi környezetvédelmi- és külügyminisztériummal is, ám választ sehol sem kaptak.

 

Jan Papež szerint az egyiptomi hivatalok célja az, hogy megvédjék a régiót. Elmondása szerint még mindig releváns az az információ, miszerint egy kereskedelmi hajó a parthoz jóval közelebb dobálta bele az állattetemeket a tengerbe. Ez pedig a part közelébe vonzotta a cápát. Az egyiptomi hivatalok azonban tagadják ezt a feltételezést.

 

A németek félnek, a szlovákiai turisták inkább máshova mennek

 

A turisták reakciója nem váratott sokáig magára. A németek, akik Egyiptomban a külföldi turisták háromnegyedét alkotják, gyors ütemben változtatják meg nyaralásuk színhelyét Marsa Alamról valamilyen más egyiptomi üdülőközpontra.

 

A csehek egyelőre nem mondták le az egyiptomi nyaralásaikat, inkább azokról a rendelkezésekről informálódnak, amelyeket a strandokon és az üdülőközpontokban vezettek be.

 

A szlovákiai turistáknak ugyan vannak félelmeik Marsa Alammal kapcsolatban, ám az üdülési célpontjukat csak kevesen változtatják meg.

 

Az utóbbi napokban megközelítőleg 22%-kal csökkent az érdeklődés Marsa Alam iránt“ – reagált Michal Tůma, az Invia utazási iroda marketingigazgatója, majd hozzátette, hogy kb. 20%-kal növekedett meg az érdeklődés Hurghada és egyéb, kevésbé ismert üdülőközpontok iránt.

 

Megszólalt a cápatámadás cseh áldozatának felesége: Az úszómellényre vártunk, másképp vele lettünk volna a vízben

 

Az elmúlt években nőtt a turisták száma

 

Az egyiptomi idegenforgalom az utóbbi években több olyan vérző sebet kapott, ami miatt az ország turizmusának fejlődése hanyatlásnak indult. Először 2011-ben zajlottak össznépi tüntetések, melynek keretén belül eltávolították az ország akkori államfőjét, Husní Mubarákot.

 

2015-ben a dzsihadisták felrobbantottak egy orosz utasszállító repülőgépet, mely turistákat szállított az egyiptomi Sarm es-Sejkből. A fedélzet összes, 224 utasa életét vesztette.

 

Az Egyiptom iránti érdeklődés növekedése az elmúlt egy-két évben a vártnál jobban alakult. Míg tavaly 8,3 millió turista töltötte a vakációját Egyiptomban, addig 2016-ban 5,4 millió.

 

Az egyiptomi kormány jelenleg az összes olyan járatot támogatja, mely Hurghadába vagy Marsa Alamba tart. Amennyiben a Hurghadába tartó gép 80%-ra, a Sarm es-Sejkbe tartó pedig 65%-ra telített, akkor négyezer amerikai dollár üti a markukat.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Fischer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!