Keresztény magyar emberként életünk során legalább egyszer elzarándokolunk a Kissomlyó- és Nagysomlyó-hegy közti nyeregbe, és itt félmillió nemzettársunkkal együtt meghallgatjuk a pünkösdi szentmisét.

Emellett erdélyi látogatásunk megkoronázásaként elmaradhatatlan úticél a székelyek szent hegyének meghódítása is.

IMG_3546
Úton a Madarasi-Hargita felé
Madarasi-Hargita
A Madarasi-Hargita egy egykoru vulkán peremének maradványa. Kép: Körkép.sk
madarasi hargita 2
az 1801 méteren ágaskodó Madarasi-Hargita. Kép: Körkép.sk
Honved all a Hargitan
Honvéd áll a Hargitán. Kép: Körkép.sk
hargitaturul
Turul a csúcs felett. Kép: Körkép.sk

Idén nyáron mi is feljutottunk Székelyföld csúcsára, az 1801 méteren ágaskodó Madarasi-Hargitára. 

A Hargita, azon belül is a Madarasi-Hargita csúcsa Székelyföld legmagasabb pontja a maga 1801 méteres magasságával. Az egyik legvarázslatosabb hely Székelyföldön, kihagyhatatlan úticél Erdélynek ezen a részén járva. Nem csak a csúcs, de közvetlen környezete is tartogat látnivalókat.

A Madarasi-Hargita megközelítése

Székelyudvarhelyről Csíkszereda irányába indulva, Fenyédnél balra térünk a Gyergyó felé vezető útra. (138-as jelzésű megyei út) Küküllőkeményfalva, majd Zetelaka után, Zeteváraljánál jobbra kanyarodva elhagyjuk a műutat. Az Ivó völgyén haladunk körülbelül 10 km-t, majd ismét jobbra kanyarodva a Filió patak völgyén, erdőkitermelõ úton, újabb 9 km megtétele után elérjük a menedékházat.

 

hargitanyit
Térképen az uticél. Kép: Körkép.sk

 

 hirdetes_810x300  
hargitautjelzo
A Madarasi csúcs felé a kék turistajelzést követtük. Kép: Körkép.sk

A menedékház mellett induló ösvény folyamatosan emelkedik a csúcs felé a kellemes fenyőerdőben. Először egy kiterjedt platóra érünk fel, majd innen tovább kapaszkodunk a törpefenyvesekkel kísért ösvény mentén.

A növényzeten is látszik már, hogy 1800 méteres magasság környékén járunk. A csúcsra érve lenyűgöző látvány fogadja az embert.

csucs

tardos
Felvidéki emléktábla Tardoskeddről
felvi
Ekel-Csallóköz

Nem csak a körpanoráma lélegzetelállító, hanem a két kisebb magaslatra szétváló csúcs hátából sündisznótüske szerűen meredező több tucat kereszt, kopjafa és kőhalom. Mindegyik kis emlékmű a világ különböző részeiről idevándorolt magyarok hátrahagyott emlékei, idézetekkel, faragásokkal díszítve.

A csúcs két szélén tájékoztató táblák segítenek felismerni a környező hegyeket. Varázslatos, magával ragadó élmény a kopjafák és keresztek között sétálni a csúcson.

A kilátás önmagáért beszél

kilato1

kilato2

hargita2

Kopjafák, trikolor-zászlócskák, szent korona replika, Nagy-Magyarország fába vésve, nemzeti lobogók mindenütt.

hargita3

hargita4

A „kopjafa-turizmus” árnyoldalai

A helyi sajtó szerint a székelyek inkább neheztelnek a különféle „Itt jártunk-tábla” állítóira: „A Hargita le van terhelve, ezt több dolog is jelzi. Sok ember jön, mindenki hozza a szemetét, s a lelki szemetét. Műanyag palackokba bújtatott üzenetek mindenfelé. Aki nem készült otthonról táblácskával, annak itt eszébe jut, hogy mégis itt kellene hagynia a nevét.

szemet1
Szemétszedési akció a Madarasi-Hargitán. Kép: Egyed Ufó Zoltán/uh.ro

hargita5

A hátrahagyott szemét okozta árnyoldal ellennére a Madarasi Hargita felemelő érzés minden magyar ember számára, érkezzen a Kárpát-medence vagy a világ bármelyik részéről. Aki Székelyföldön jár, mindenképp látogasson el ide.

Tóth Lívia

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.