Franciaország bővelkedik a látnivalókban, ezek közül is sokak szerint a legérdekesebb Aqutánia régiója. Gyönyörű tengerpartjai, régi városai és nagyon finom borai teszik őt világhírűvé. Galériánkban most egy középkori kisvárost, az UNESCO Világörökségét képező Saint-Émiliont szeretnénk bemutatni. A Bordeaux-tól 35 kilométerre található település történetével, boraival és épületeivel lenyűgözi az utazót.

 

IMG_4152
A környék borvidéke impozáns látványt nyújt. fotó: Körkép

 

A település és környéke a négy bordeaux-i vörösbor termő régió egyike, így szinte mindenhol bortermelőkbe és kereskedésekbe futhatunk. Saint-Émilion története több mint 2000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a rómaiak – kihasználva a vidék kivételes adottságait – szőlőültetvényeket alakítottak ki itt, a termelők ma több, mint 5400 hektáron gazdálkodnak.

 

IMG_4126
Sikerült megőrizni a régi épületeket. fotó: Körkép

 

 hirdetes_810x300  

A középkori erőd maradványai a városban álló vastag falak, melyeknek 7 kapuján lehet belépni az óvárosba. A falakon belül keskeny, kanyargós utcák és gyönyörű épületek fogadnak. A városka egy tér körül épült ki, az egyik oldalán egy templommal, melynek különlegessége, hogy félig-meddig a sziklafalba épült.

 

IMG_3648
A város főtere. fotó: Körkép

 

A város alatti barlangrendszer korát még nem tudták pontosan meghatározni, sokak szerint a druidák, vagy az őskeresztények gyülekezési helye lehetett.  Ide vonult vissza Émilion Breton szerzetes a 8.században, ahova több bencés rendi szerzetes is követte őt.

 

IMG_3676
A templom belső udvara. fotó: Körkép

 

A város 800 éve még az angol korona fennhatósága alá tartozott, tőle kapott városi rangot, amely után sok angol nemes szerzett a környéken birtokot.

 

Felmehetünk a tér mellett álló 13. századi harangtorony tetejére, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a cserepes háztetőkre és a környező vidékre. Saint-Émilion nevezetes látnivalója a kollégiumi templom és annak csodálatos kolostora, a Cordeliers, valamint a földalatti fazekas múzeum, mely egy 12. századi kőbányában lett kialakítva.

 

IMG_4142
A város a domb tetejéről. fotó: Körkép

 

A Saint-Émilion alatti katakombákban Európa legnagyobb monolitikus temploma látható, a Grotte de l’Ermittage pedig arról nevezetes, hogy a város névadója itt töltötte életének utolsó 17 évét. A várost ügyesen megóvták a modern fejlesztésektől, ennek köszönhetően Saint-Émilion és környéke az UNESCO Világörökségei közé is bekerült.

 

IMG_3639
Szűk, macskaköves utcák keresztezik a települést. fotó: Körkép

 

A különleges mikroklímának és az egyedülálló talajnak köszönhetően a környék máig megőrizte borai kiváló minőségét, melyek világszerte hódítanak. A középkori város egyedülálló román építészeti emlékei és történelmi múltja pedig garancia arra, hogy egy kellemes időutazásban részesíti az ideutazó látogatókat.

 

bor
A borkedvelők termelők százaitól vásárolhatnak. fotó: Körkép

 

Körkép.sk/szallas-utazas-ajanlo.com
képek: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!