Idén hetedszer került megrendezésre a 35 kilométer hosszú Horthy Miklós teljesítmény – emléktúra Drégelypalánk és Ipolyhidvég között. A rendezvény szervezését helyi fiatalok és néhány lelkes család, a Börzsöny Akciócsoport és a Hazajáró Turista és Honismereti Egylet  jegyzi.

 

A túra útvonala

 

A túra az 1938-as, felvidék egyes részei visszacsatolásának állít emléket Horthy kormányzó ez ügyben részt vállalt kimagasló érdemei elismeréseként. A bakancsot húzó sokadalomhoz, az időjárás is kegyes volt, a majd 110 résztvevő napsütéses időben teljesíthette a távot. Útjuk során végig szemmel tarthatták a Börzsöny és az Ipoly völgyét, miközben a Selmeci-hegység kettős csúcsú Szitnyája is egyre közelebb került.

 

Kilátás

 

 hirdetes_810x300  

 

Ipolyfödémes, ellenőrzőpont. Balról a második Velebny Gábor, szervező.

 

Ipolyhíd

 

A korán kelők már 7 óra után elhagyták a drégelypalánki vasútállomást, hogy Ipolyhidvég, Ipolyfödémes, Kelenye érintésével 26 kilométer megtétele és a Kopasz-hegy megmászása után csodás panoráma táruljon eléjük.

 

[stw]

 

Ipolyság, Tesmag és az Ipoly folyó mentén elterülő kis falvak sokasága, szemben a Börzsöny egyik vulkanikus ormán Drégely várával, vagy a távolban a Vác fölé tornyosuló Naszály-heggyel.

 

Drégelypalánk árterület.

 

Gál család és az egyik ellenőrző pont.

 

A táv során több ellenőrző pont volt elhelyezve, ahol lelkes környékbeliek várták frissítőkkel és egy kis elemózsiával a fáradt vándorokat. Több éves önzetlenségről és vendégszeretetről tesznek tanúbizonyságot a tesmagi Gál, az ipolyfödémesi Velebny család és még sokan mások. A 35 kilométer embert próbáló teljesítmény után a célban önfeledt spontán majális hangulat bontakozott ki, jóféle vadgulyással és őszinte új barátságokkal megtűzdelve.

 

Cél.

 

Igaz magyarok Ipolyhidvégen, a célban.

 

Cél.

 

Jakab Sándor (a Hazajáró turisztikai műsor egyik szereplője) főszervező így emlékezett vissza a túra megszületésére:

 

„6 évvel ezelőtt azért kezdtük el szervezni a túrát, mivel úgy éreztük , hogy ez a vidék (Korponai-dombvidék déli nyúlványai és magyar falvai ) indoktalanul mellőzve vannak turisztikai szempontból. Alulról építkezve próbáltuk e túrák révén megismertetni a legfőképpen az anyaországból érkező emberekkel a vidéket. Ezen a vidéken gyakorlatilag nincsenek turista jelzések, a munka nagy részét a 35 kilométeres táv kijelölése emészti fel.

 

A nemritkán 200-300 kilométerről érkező emberek dicsérete felénk, a táj szépségének és az itt élők egyszerűségének és vendégszeretetének a kiemelése ösztönöz bennünket, szervezőket arra, hogy évről évre megrendezzük ezt a rendhagyó teljesítménytúrát. Mi tudjuk, ez a vidék a sok hátrányos megkülönböztetés ellenére életre van ítélve!”

 

Kilátás

 

Tesmagi látkép.

 

Reméljük, a szombati résztvevők jó hírét keltik az Ipoly mentének és jövőre ugyanilyen szép számmal tisztelnek meg bennünket.

 

Dian Csaba

Képek: A szerző felvételei

További ajánlott írás itt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!