15 ezer kilométer 13 országon keresztül öt hónap alatt. Ennyi időbe telt egy ötfős baráti társaságnak, akik Szlovákiából elindulva Jordánián át északról déli irányba beutazták az afrikai kontinenst. Mindezt ráadásul nem mindennapi módon, egy, a múlt század ötvenes éveiben gyártott Jawa Pionier mopeden.

 

A két Marek, Ondrej és Milan ma szállt le a pozsonyi reptéren. A mopedeket Kapföldről hajóval küldték haza. Öt hónap után eléggé elegük van a motorzásból, ami érhető.

 

„Megcsináltam, bár csak egy hajszálon múlott. Pillanatnyilag semmi kedvem motorra ülni“

 

–  mondja Marek Slobodník az RTVS-nek.

 hirdetes_810x300  

 

 

Legmélyebben a Holt-tenger partján jártak, ami 400 méterrel fekszik a tengerszint alatt. Legmagasabban az etióp fennsíkon, ahol 3200 méter magas csúcsokat gyűrtek le. A besztercebányai Marek Slobodnik szerint, aki az egész út ötletgazdája is egyben, ott kapták a motorok a legnagyobb megterhelést.

 

Volt olyan, hogy egyesben a lábunkkal is hajtottuk. Máskor le kellett szállnunk a motorról, egyesbe tenni és szaladni mellette. A  Pionier ekkor már nagyon szenvedett.

 

 

 

 

Az öt férfi elmondásuk szerint rengeteg élménnyel tértek haza. Jóval is és rosszal is. Etiópia csalódás volt számukra, amely a fő úti céljuk volt.

 

Ondrej Hurar: Induláskor Etiópiát vártuk a legjobban, de végül kiderült, hogy ez volt a legveszélyesebb szakasz. Amikor 20-30-al haladtunk a dombok között, a helyiek kövekkel dobáltak és kiabáltak ránk az egész útszakaszon, két héten keresztül.

 

Szudán és Mozambik ugyanakkor pozitív csalódást jelentett számukra az előítéletek ellenére. Bár Mozambikban Marekékat egy teljes hétre leverte a lábáról a malária.

 

 

 

„Az egészségügyi ellátás hihetetlenül olcsó és első osztályú és nemcsak a helyiek számára. Egy heti kórházi ellátásért 0,70 eurót fizettünk.”

 

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Marek mosolyogva csak annyit mondott, a Pioniert egy kis időre most garázsba tolják. A fejében ugyanakkor már megvan a következő terv, de egyelőre nem akarta elárulni. Az expedíció közösségi oldalán gyönyörű fényképek dokumentálják a teljes útszakaszt.

 

 

RTVS/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!