Kenyeres Oszkár a Duna TV-n futó Hazajárók turisztikai magazin egyik szereplője immár 10 éve, hogy a nyári szabadságait Európa változatos tájait bebarangolva tölti el.

 

Földrajz-történelem szakos tanárként a hegyek szeretete már kamaszkorában belé ivódott. Utitársként felesége és két lánya osztozik vele a kalandokban. Jártak már a skandináv országokban, Skóciában, Erdélyben. Idén a számunkra kissé ismeretlen Grúzia és Örményország természeti szépségei kerültek sorra.

 

A kizárólag csak bakancsos túrák és vadkempingezések nehézségeibe, ám izgalmas és változatos mindenapjaiba kalauzol el minket két héten keresztül.

 

 hirdetes_300x300  

Egyedi tartalom magával ragadó képek csak a Körkép olvasóinak.

 

Vágjunk is bele!

 

Túra Szvanétia gyöngyszeméhez

 

Mestia még éppen csak ébredezett, mi már úton voltunk a város feletti Koruldi tavakhoz. A 2700 méter magasan található tavakhoz több út is vezet, mi a kényelmesen szerpentinező szervizutat választottuk, amelyen a terepjárók felhozzák a 12 kilométeres távolságot, és 1400 méter szintet nem vállaló túrázókat.

 

Közel már a cél. Kép: Kenyeres Oszkár

 

Visszatekintés Szvanétiára

 

Azt hozzá kell tenni, hogy 100 turistából 90 az utóbbi megoldással érkezik fel a hegyre, Mestiában pedig egész iparág épült a terepjárós kirándulások köré. Természetesen útközben számtalanszor felvetődik, hogy a nagy melegben kihagyhattuk volna ezt a gyaloglást, de most már nincs visszaút: hőség és kapaszkodó ide vagy oda, csakazértis felkapaszkodunk Szvanétia egyik legszebb látnivalójához!

 

Az Ushba látványa megszokhatatlan

 

Ahogy haladunk felfelé, a táj egyre inkább megmutatja magát, egyre több 4000 métert meghaladó csúcs kerül elő. Valljuk be, mind közül az Ushba ikercsúcsa a legvonzóbb, szinte megbabonázza az embert a 4710 méter magas orom. De most nincs itt az ideje a csúcshódításnak, már az is óriási sportérték, ha ilyen melegben a Koruldi-tavakhoz felérünk egy 9 és egy 12 éves gyermekkel.

 

 

Persze a végén úgy alakul, hogy a gyerekek szüleiket lehajrázva érnek fel a tehenek által megszállt tavakhoz, ahonnan azért elég pazar kilátás nyílik a Kaukázus szvanéti oldalára. Ide 6 óra volt az út, visszafelé elég 3, hogy Mestiában nyalogassuk a sebeinket a központban lévő vendégházban.

 

 

Annyi erő azért marad, hogy kicsit jobban szemügyre vegyük Mestiát, amelynek legfőbb látnivalói a szván tornyok. Ezekből az erődszerű lakótornyokból vagy 40 is van a városban, a IX-XII. században építették ezeket a szvánok védelmi célokból. Egy ilyen torony árnyékában búcsúztattuk ezt a nagyszerű napot, és szövögettük további terveinket a Kaukázust illetően!

 

Szván torony Mestiában .Kép: Kenyeres Oszkár

 

Útonálló – de már megszoktuk

 

Kenyeres Oszkár

Nyitókép: A Koruldi-tavak egyike

Képek: A szerző felvételei

 

Előző részek:

Vakáció a Kaukázusban (III) – Elérjük a Kaukázust

 

Vakáció a Kaukázusban (II) – Grúzia nyugati kapuja, Batumi

 

Vakáció a Kaukázusban (I) – 3 napig csak Kelet felé

Vakáció a Kaukázusban (I) – 3 napig csak Kelet felé

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!