Kenyeres Oszkár, a Duna TV-n futó Hazajárók turisztikai magazin egyik szereplője immár 10 éve, hogy a nyári szabadságait Európa változatos tájait bebarangolva tölti el.

 

Földrajz-történelem szakos tanárként a hegyek szeretete már kamaszkorában belé ivódott. Utitársként felesége és két lánya osztozik vele a kalandokban. Jártak már a skandináv országokban, Skóciában, Erdélyben. Idén a számunkra kissé ismeretlen Grúzia és Örményország természeti szépségei kerültek sorra.

 

A kizárólag csak bakancsos túrák és vadkempingezések nehézségeibe, ám izgalmas és változatos mindenapjaiba kalauzol el minket két héten keresztül.

 

 hirdetes_400x285  

Egyedi tartalom magával ragadó képek csak a Körkép olvasóinak.

 

Vágjunk bele!

 

Két világ határán

Éppen elaludnánk a 35 fokos melegben este 10 óra magasságában, mikor egy müezzin hangja hasít bele az éjszakába. A válasz nem sokáig késik: a keresztény kolostorból szerzetesek éneke dicséri a Jóistent.

 

Khor Virap kolostora alatt áll sátrunk, amely a török-örmény határtól mindössze 500 méterre van, még az örmény oldalon. Légvonalban 30 kilométerre ott az Ararát csúcsa, melyen ugye a nagy özönvíz idején megfeneklett Noé bárkája. Az 5137 méter magas hegy ma már inkább az örmény népirtás szimbóluma, hisz 100 évvel ezelőtt a törökök egy igen nagy öldöklés keretében magukhoz csatolták a vulkáni kúpot. Az örmények szent hegyüket 100 éve már csak sóvárogva szemlélhetik, amely innen Khor Virap kolostorától mutat talán a legszebben.

 

Fotó: Kenyeres Oszkár

 

Örmény-török határátkelő a valóságban nem is létezik azóta sem, nekünk is 700 kilométert kell majd utazni, hogy az Ararátot a túloldalról is megcsodáljuk, pedig a török Dogubayezit mindössze 50 kilométer lenne ide közúton. Két világ határán állunk tehát, a túloldalon Allahot, ezen az oldalon a keresztény Istent dicsőítik.

 

Fotó: Kenyeres Oszkár

 

Khor Virap egyébiránt az örmény kereszténység legszentebb helye: a IV. század elején itt tartották fogva az örmények első püspökét és apostolát, Világosító Szent Gergelyt, mert nem volt hajlandó áldozni a pogány isteneknek. Tiridat király 14 évig tartatta egy veremben, de ekkor megbetegedett, amelyet egy látomás szerint csak Gergely tudott meggyógyítani. Mikor ez megtörtént, a király maga is megkeresztelkedett, és egész országában a kereszténységet tette meg követendő vallássá.

 

Fotó: Kenyeres Oszkár

 

Örményországi kalandozásunk fináléjának terveztük Khor Virapot, és valóban megvolt a katarzis ezen a bibliai tájon. Az Örmény-magasföldet átszelve búcsúztunk Örményországtól, ahol a szovjet idők romjain csak nagyon lassú ütemben épül egy jobb világ, de nekünk turistáknak talán éppen ez a mozdulatlanság, a régmúlt Noétől Gorbacsovig ívelő idősíkja jelenti a legnagyobb értéket.

 

A sorozat korábbi részei itt olvashatók.

 

Kenyeres Oszkár

Nyitókép: Kenyeres Oszkár

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!